Neděle, 28 dubna, 2024
12.6 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyReklamní článkyRealitní kancelář si provizi zaslouží. V jaké výši a kdo by ji...

Realitní kancelář si provizi zaslouží. V jaké výši a kdo by ji měl hradit? (reklamní článek)

Prodat nemovitost není vždy tak snadné, jaké se laikovi na první pohled jeví a služby renomované realitní kanceláře mohou přijít více než vhod. Problém může nastav v momentě, kdy se začne řešit výše provize. Odměnu za kvalitní servis si realitka bezesporu zaslouží, nabízí se však otázka, do jaké výše je ještě akceptovatelná.

Hned na úvod podotýkáme, že stanovení pevného procentuálního rozsahu provize není zcela objektivní. V případě některých transakcí je na místě, když si realitka řekne o výrazně vyšší provizi, než kolik činí obvyklý průměr. Podstatné je, aby odměna odpovídala rozsahu a kvalitě služeb.

Obecně lze provize rozdělit podle toho, jestli si ji realitní kancelář stanoví v procentech, nebo se přikloní k fixní částce. Obě varianty nabízí specifické výhody.

Provize vyjádřená procentuálním podílem makléře motivuje k tomu, aby nemovitost prodal za co nejvyšší částku. Odměnu by měl hradit prodávající – rozhodně není žádoucí, aby tuto povinnost delegoval na kupujícího, protože ten by mohl makléře směřovat ke stlačení ceny směrem dolů.

Prodávající, který chce mít své jisté, volí pevnou provizi. Realitní makléř si ji zajistí nad rámec částky, za kterou se nemovitost prodá. I v tomto případě je žádoucí, aby provizi platil kupující, protože je to on, kdo si objednává služby realitní kanceláře. V případě fixní odměny nemá makléř prakticky žádnou motivaci k prodeji za vyšší částku.

Jak vysoká je obvyklá provize pro realitku?

Z legislativního hlediska není výše provize nijak omezena a realitní kanceláře si ji nastavují samy. Běžná výše odměny za zprostředkování realitních služeb se pohybuje mezi 3 až 5 %, ovšem v případě levnějších bytů či domů může být provize vyšší, protože mnohé náklady, které musí realitka vynaložit, jsou fixní bez ohledu na velikost a prodejní cenu nemovitosti.

Za co si realitka provizi bere?

Na českém realitním trhu působí ohromné množství realitních kanceláří a úroveň poskytovaných služeb bývá všelijaká. Zatímco některé společnosti nabízí prvotřídní servis od A do Z a účtují si za něj velmi přijatelnou provizi, jiné požadují astronomickou odměnu, která rozsahu a kvalitě služeb vůbec neodpovídá. Výjimkou nejsou firmy, jejichž práce spočívá v nafocení nemovitosti mobilním telefonem a umístěním inzerátu na realitní server.

Solidní realitní kancelář si naopak klienta hýčká a kromě vyhledání kupce, přípravy inzerátu a vedení prohlídek zajišťuje také osobní posouzení stavu nemovitosti, odhad tržní ceny, právní služby a v neposlední řadě přípravu nemovitosti před prodejem (tzv. home staging).

A když realitce vzniká na provizi nárok? Rozhodně by to nemělo být za pouhé obstarání obchodní příležitosti. Chcete-li mít jistotu, že se vaše nemovitost skutečně prodá, zakotvěte do smlouvy vyplacení odměny až za skutečně realizovaný obchod.

Více se o problematice provizí i o tom, jak vybrat makléře či realitní kancelář, dočtete na blogu realitní kanceláře MAXIMA REALITY. 

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU