Pondělí, 20 května, 2024
18.4 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ NAD LABEM: „I zásluhou mého táty zdymadla nevybuchla“

ÚSTÍ NAD LABEM: „I zásluhou mého táty zdymadla nevybuchla“

Drama z konce druhé světové války na Masarykových zdymadlech v Ústí nad Labem nosí i po 77 letech živě v paměti ústecký rodák Josef Ullrich, který v minulých dnech navštívil naše muzeum. Bylo mu sedm let, když jeho otec spolu s dalšími českými a německými antifašisty zachránil největší vodní dílo před plánovaným zničením nacisty.

„Tatínek byl německý sociální demokrat. Po obsazení pohraničí německou říší chtěl s maminkou a se mnou emigrovat do Švédska, ale mně byl sotva měsíc, tak to nezvládli. Nacisté ho hned zatkli a drželi v koncentračním táboře v bývalé sladovně na Masarykově třídě. Propustili ho až koncem listopadu,“ popsal svůj osud pamětník. Přicestoval do místa dění zavzpomínat se svou manželkou Ute z Frankfurtu nad Mohanem, kde dlouhodobě žije.

Přivezl s sebou na ukázku protokol o záchraně zdymadel vydaný v květnu 1945. Popisuje postup záchrany, od přerušení drátů k výbušninám po likvidaci náloží a eliminaci stráží. Má malý formát průkazu, aby se jím mohli členové odboje kdykoli prokázat a ochránit tak sebe a rodinu před všeobecnou persekucí Němců. Poskytl ke zkopírování i další dobové doklady: tatínkovu antifašistickou legitimaci s fotografií a několik úředních potvrzení o jeho protifašistických postojích za druhé světové války.

„Pamětník nás poprvé kontaktoval v létě 2020 přes facebook v reakci na naši kampaň „Paměti z karantény“, kdy jsme vyzývali seniory izolované doma protikoronavirovými opatřeními, aby sepisovali vzpomínky. Tehdy nám představil svou knihu vzpomínek na Ústí. Jsem rád, že jsme se teď konečně mohli vidět i na živo,“ poznamenal vedoucí historického oddělení Martin Krsek. Josefu Ullrichovi předal podrobnou studii, kterou o záchraně zdymadel sepsal z archivních pramenů a vzpomínek pamětníků v roce 2009 a knihu „Zapomenutí hrdinové mluvili i německy“, kde je i příběh jednoho z dalších účastníků této významné antifašistické akce.

Knihu Josefa Ullricha „Bei uns war´s es anders“ s podtitulem v českém překladu „Sudetský Němec vzpomíná na konec války, vyhnání a integraci“ si mohou zájemci prezenčně zapůjčit v knihovně Muzea města Ústí nad Labem.

Zdroj: www.muzeumusti.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU