Čtvrtek, 28 března, 2024
6.9 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyTiskové zprávyAktuální pravidla evropského roamingu

Aktuální pravidla evropského roamingu

Mobilní telefony, tablety a počítače jsou při cestách na dovolenou samozřejmostí. Zařízení obsahující SIM kartu nebo její elektronická verze se v zahraničí mohou připojit do cizí mobilní sítě. O tom, kolik peněz bude takové připojení stát a jestli to bude za stejných podmínek jako v domácí síti, rozhoduje země roamingového operátora. V Evropské unii platíte stejně jako doma, mimo EU je roaming velmi drahý.

V rámci evropského roamingu už od roku 2017 mohou čeští cestovatelé v členských státech Evropské unie, stejně i na Islandu, v Lichtenštejnsku a Norsku, zatím i ve Velké Británii, profitovat z evropského nařízení, díky kterému používají mobilní služby stejně jako doma. Volají, posílají SMS zprávy na čísla do České republiky a datují s mírným omezením stejně jako doma. V členských zemích Evropské unie si cestovatel nemusí kupovat další SIM kartu tamního operátora.

„Platnost současných pravidel o evropském roamingu byla Evropskou komisí prodloužena do roku 2032,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. A dodává: „Podle nových vylepšených pravidel mají operátoři poskytující mobilní služby zajistit, aby spotřebitelé měli přístup k síti čtvrté generace (4G) nebo k pokročilejší 5G.“

Spotřebitelé by měli být opatrní zejména při plavbách na volném moři, přestože operátorům nová pravidla Evropské komise mimo jiné ukládají povinnost upozornit své zákazníky na přechod na palubní síť, čímž mají chránit své zákazníky před velmi vysokými poplatky. Pro palubní sítě totiž neplatí žádné cenové stropy. Pokud se spotřebitelé chtějí chránit před vysokými cenami za třeba jen náhodně stažená data při plavbě na volném moři, musí si telefony vypnout, případně se musí napojit na Wi-Fi, je-li dostupná.

Mobilní telefony s roamingem fungují i v jiných zemích než v těch s regulovaným evropským roamingem. Tato služba je však proti regulovanému evropskému roamingu drahá. Pro některé destinace mohou cestovatelé u svého operátora již dopředu zakoupit balíček s předplaceným rozsahem roamingových služeb pro danou zemi. Typicky se jedná o cestovatelsky oblíbené destinace jako třeba Černá Hora, Turecko, Egypt, Tunis, ale také o plavby na trajektech na volném moři.

Opatrnosti je třeba i při pohybu poblíž hranic Evropské unie. Bezpečnou cestou je v takovém případě předem si v internetové samoobsluze zakázat datové služby a povolit je zase až bezpečně uvnitř Evropské unie.

Pro mezinárodní volání, tedy pro volání nebo posílání zpráv na číslo do jiné země než do České republiky, však roaming neplatí. Mezinárodním voláním je, pokud zákazník volá na jakékoliv zahraniční číslo ze své domácí sítě. Pokud jste na dovolené například v Chorvatsku nebo v Itálii a voláte-li z českého čísla do svého místního hotelu nebo do místní oblíbené restaurace, voláte za mezinárodní ceny.

Naopak, když jste na území České republiky, tak za přijatý mezinárodní hovor, ať už je z českého, nebo zahraničního čísla, nikdy nic neplatíte.

Převzato z dTestu: www.dtest.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU