Pátek, 26 dubna, 2024
4.4 C
Ústí nad Labem
DomůV Gotickém dvojčeti začne v úterý nová výstava „Dny a roky mojí...

V Gotickém dvojčeti začne v úterý nová výstava „Dny a roky mojí matky“

Litoměřice – V Galerii Gotické dvojče v Litoměřicích bude v úterý 8. září v 17.30 slavnostně zahájena nová výstava. Na vernisáž jste pochopitelně zváni. Výstava pochází z dílny Jiřího Sozanského a nese název „Dny a roky mojí matky.“ Jedná se o cyklus kreseb, kterými malíř Jiří Sozanský vzdal hold své matce – Jiřině Sozanské.

Kresby vznikly v letech 1981 – 1989. Jiří Sozanský v nich zachycuje svou matku v každodenních situacích, tak jak si ji pamatoval, a to bez jakéhokoliv přikrášlování.

Paní Jiřina Sozanská se narodila 17. června 1920, vyučila se kadeřnicí, za války byla totálně nasazená. Na barikádách v květnu 1945 se seznámila s vyučeným automechanikem, zakarpatským Ukrajincem Ivanem, který byl sice o dva roky mladší, ale v porevoluční euforii se veškeré rozdíly stíraly, a tak si ho později vzala za manžela a v červnu 1946 se jim narodil syn Jiří. Ovšem otec Ivan nenabyl československé občanství po připojení Podkarpatské Ukrajiny k Sovětskému svazu, následně se ztratil a maminka Jiřího se s ním rozvedla.

Později přestala pracovat jako kadeřnice a živila se jako myčka laboratorního skla a její vášní byla a zůstala četba. Literatura byla reálnějším světem než realita samotná. Poskytovala jí i Jiřímu, který doma nikdy neměl knížky pro děti, ale samou literaturu pro dospělé.

Synovi bezmezně věřila a dodávala mu sebevědomí, věřila v jeho talent. Chodila s ním do Šternberského paláce do Národní galerie, do Vinohradského divadla, sdílela s ním i jeho neúspěšné pokusy o přijetí na AVU. Jiří se po vyučení zedníkem třikrát pokoušel dostat na studia na Akademii výtvarných umění v Praze a až na třetí pokus v roce 1967 se mu to podařilo, kdy už pracoval jako kulisák ve Vinohradském divadle. Zřejmě, jak sám říká, „konečně potřebovali přijmout alespoň jednoho člověka bez protekce“.

Jiřina Sozanská zemřela v roce 1989, těsně před převratem. Výstava v litoměřickém gotickém dvojčeti je zároveň oslavou stého výročí jejího narození.

Kurátorem výstavy je Jan Štíbr. Výstava bude přístupná do 18. října.

Více informací najdete ZDE.

Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU