Čtvrtek, 28 března, 2024
8.2 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLitoměřickoNa voliče v karanténě čeká drive in nebo návštěva komise

Na voliče v karanténě čeká drive in nebo návštěva komise

Litoměřice – Lidé z okresu Litoměřice, kteří budou kvůli COVIDu-19 v karanténě a chtějí se zúčastnit krajských voleb, mají dvě možnosti, jak odvolit. Buďto přijet automobilem ve středu 30. září na Zahradu Čech nebo vyčkat 2. a 3. října na návštěvu volební komise.

Ta bude čtyřčlenná a bude se skládat ze tří vojáků a jednoho speciálního zapisovatele z městského úřadu.

První možnost je takzvaný drive in. Lidé v karanténě, jejichž seznam bude mít volební komise na Zahradě Čech k dispozici od Krajské hygienické stanice, přijedou svým osobním automobilem, a aniž by z něj vystoupili, odvolí. Mohou si přivézt již předvyplněné volební lístky, které dostanou do schránek, případně budou k dispozici k vyplnění na místě a členové komise je dotyčným podají do vozu.

„V každém okresu bude pouze jedno místo, kde tito lidé budou moci volit ze svého automobilu. Na Litoměřicku to bude na Zahradě Čech. Nebude tedy možné odvolit v Lovosicích, ve Štětí nebo v Roudnici,“ sdělil Miroslav Tamáš, vedoucí oddělení vnitřní správy na MěÚ Litoměřice. Pokud by byl některý občan poslán do karantény v den voleb, musí s sebou stejně jako všichni přivézt potvrzení od lékaře. Odvolit bude možné od 7 do 15 hodin.

V případě, že oprávněný volič v karanténě nedisponuje automobilem nebo mu zdravotní stav nedovolí na Zahradu Čech přijet, může v případě zájmu o hlasování využít návštěvy volební komise v místě svého bydliště. Toto ovšem musí nahlásit od úterý 22. září nejpozději do čtvrtka 1. října do 20 hodin na krajský úřad na telefonním čísle 773 031 725. Volební komise ho pak v pátek nebo v sobotu (2. – 3. 10.) navštíví v místě bydliště.

Pokud by se na Litoměřicku ocitl v karanténě nějaký dům seniorů, dům s pečovatelskou službou nebo podobné sociální zařízení, oprávnění voliči uvnitř budou volit ve čtvrtek 1. října, kdy je rovněž navštíví volební komise po nahlášení na krajském úřadu.

Autor: Radim Tuček

Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU