Čtvrtek, 25 dubna, 2024
3.3 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLitoměřickoLingua Universal na Strži

Lingua Universal na Strži

Litoměřice – 17. září navštívili žáci 8. a 9. třídy ZŠ Lingua Universal Památník Karla Čapka ve Staré Huti. Po téměř dvouhodinové cestě autobus zastavil u lesa, v němž panoval klid, který K. Čapek tolik vyhledával a pochvaloval si ho, když odjížděl z Prahy.

Po kamenité cestě podél rybníka všichni  došli k vile schované za kamennou zdí. Rozsáhlá udržovaná zahrada kolem domu vyvolávala pocit pohody a ticha vzdáleného od městského ruchu. Starý model auta v garáži zavádí do let minulých. Je připomínkou tuzemských i zahraničních cest Karla a jeho manželky Olgy.

K. Čapek  zrekonstruoval vilu tak, aby poskytovala pohodlí jemu, paní Olze a všem hostům, kteří se mohli ubytovat ve 3. patře.

Druhé patro nabízí pohled do pracovny autora. Nejvíce děti zaujalo, že K. Čapek nedokázal psát v absolutním tichu, stále měl puštěné rádio.

Za zmínku stojí uzavřená terasa v přízemí navržená a vybudovaná samotným spisovatelem. Nyní je zde prezentace Čapkovy tvorby pro děti.

Dokonce  žáci slyšeli z reproduktoru hlas autora.

Prohlídka památníku umožňuje nahlédnout do soukromého i pracovního života manželů Čapkových prostřednictvím jejich osobních předmětů a nábytku, výtisků knih, článků, dopisů a značného množství fotografií.

Celý výlet poskytl dětem mnoho nových informací. Nahlédnutí do života K. Čapka bylo zajímavé a podle slov žáků by uvítali podobný výlet i příště.

Autor: Irena Tvrzníková

Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU