Čtvrtek, 28 března, 2024
8.2 C
Ústí nad Labem
DomůSportOstatní sportyDAKAR - Van den Brink v desítce, Huzinka zradil motor

DAKAR – Van den Brink v desítce, Huzinka zradil motor

Wadi Ad-Dawasir/Židovice – Martin van den Brink s roudnickým mechanikem Danielem Kozlovským přijel i ve 2. etapě rallye Dakar opět v elitní desítce. Ze Saudské Arábie ale tentokrát nepřišly jen dobré zprávy. Ostře sledovaný hybrid s Gertem Huzinkem totiž soutěž opouští předčasně. Posádku v dunách zradil závodní agregát.
„Tohle je prostě noční můra každého týmu. Celý rok se připravujete, ladíte a pipláte techniku a pak přijde takové rozčarování a je po šancích na úspěch. Měli jsme přitom radost, jak všechno šlape a funguje. Nemám slov, je to smutné. Přitom nezáleží, kdy se to stane. I kdyby to bylo později, je to smůla, ve kterou nikdo nedoufá. Mohli jsme mít alespoň více dat, které mohou pomoci něčemu podobnému příště předejít. Bohužel je to stále jen technika, která na Dakaru jede na více než na sto procent a trpí jako zvíře. Tím nechci hledat alibistické výmluvy, jsem naštvaný, protože naší snahou je postavit stroj, který tyto extrémní podmínky zvládne lépe než konkurence,“ sdělil Mario Kress, hlavní konstruktér týmy MKR Technology.
Druhá etapa dakarské rallye z Biši do Wadi Ad-Dawasiru měla v součtu lehce přes šest set dvacet kilometrů. Měřený úsek dlouhý téměř čtyři sta šedesát kilometrů se jel prakticky celý na písku a na začátku přišly i první duny. A právě v nich posádku hybridního renaultu zradil motor. „Bohužel s tím se pokračovat nedá. Na místě nic neuděláte. Kluci musí auto odtáhnout, abychom mohli zjistit příčinu jeho selhání,“ podotkl Mario Kress.
Zatímco Gert Huzink z týmu Riwald Dakar šanci na dobré umístění ztratil, snahu o něj dál udržuje krajan Martin van den Brink, se kterým v kabině jede roudnický palubní mechanik Daniel Kozlovský. Posádka červeného kamionu týmu Mammoet Rallysport cílem projela na deváté pozici. Nejrychlejší byl opět Rus Dmitry Sotnikov s kamazem, který si ve druhém dnu připisuje druhé prvenství. Třetí z židovických strojů vedený Pascalem de Baarem přijel třináctý. Do bivaku ale dorazil s prasklým čelním sklem, když ve vysoké rychlosti trefil větev stromu. „Etapa byla dlouhá. Na začátku jsme ztratili asi pět minut na navigaci, jinak jsme jeli celkem bez problémů. Podle plánu jsme drželi tempo a postupně se snažíme zrychlovat,“ podotkl Daniel Kozlovský, mechanik týmu MKR Technology.
Celkovou klasifikaci vede Rus Sotnikov. Van den Brink je na průběžné deváté příčce, de Baar je třináctý.
Úterní 3. etapa je smyčka, která začíná a končí ve Wadi Ad-Dawasiru, kde bude pro větší klid mechaniků dva dny stát bivak. Z téměř šesti set třiceti kilometrů je lehce přes čtyři sta kilometrů dlouhá rychlostní prověrka. Ta díky svému písečnému povrchu a zrádným dunám může posádky hodně potrápit a čekají se první větší rozestupy v klasifikaci.

Výsledky – 2. etapa – Bisha > Wadi Ad-Dawasir (457 km):

  1. Sotnikov (Rus) Kamaz 4:37:44
  2. Mardeev (Rus) Kamaz +3:17
  3. Viazovich (Blr) Maz +4:44:14
  4. Vishneuski (Blr) Maz +7:30
  5. Macík (Cze) Iveco +10:58
  6. van den Brink (Ned) Renault Trucks +20:54
  7. de Baar (Ned) Renault Trucks +39:49
    DNF Huzink (Ned) Renault Trucks

Celkově:

  1. Sotnikov (Rus) Kamaz 8:01:39
  2. Viazovich (Blr) Maz +17:14
  3. Shibalov (Rus) Kamaz +22:03
  4. Macík (Cze) Iveco +24:36
  5. Mardeev (Rus) Kamaz +29:53
  6. van den Brink (Ned) Renault Trucks +43:09
  7. de Baar (Ned) Renault Trucks +1:42:05
Jan Dostal
Jan Dostal
Majitel médií Ústecko24 a Regionální televize Ústecka. Kamera a reportérská činnost + management a marketing.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU