Čtvrtek, 25 dubna, 2024
1.8 C
Ústí nad Labem
DomůKulturaI přes nepřízeň se turismu na Podřipsku dařilo, památky kvůli covidu neotevřou...

I přes nepřízeň se turismu na Podřipsku dařilo, památky kvůli covidu neotevřou ani v lednu

Roudnice nad Labem – Loňský rok nezačal pro turismus nejlépe, hned z kraje zastavila začínající sezónu vládní opatření. I přes to se hlavní část sezóny mohla úspěšně rozjet. Úbytek zahraničních turistů viditelně vyrovnal zájem tuzemských návštěvníků.

Otevřeny byly nejenom hlavní roudnické památky – lobkowiczký zámek a věž Hláska, ale i další turistické cíle. Právě zámek udv létě lákal na novinku, kterou byly pravidelné prohlídky sklepů Lobkowiczkého zámeckého vinařství. Návštěvníci tak měli ojedinělou možnost nahlédnout přímo tam, kde vznikají uznávaná roudnická vína a vyslechli si jejich příběh a historii. Kromě toho se prohlídkový okruh zámku obohatil o výstavu, která byla zaměřena na život Maxmiliána Lobkowicze. Vše si můžeme přiblížit na číslech, zámek navštívilo od června do srpna 2760 lidí a věž Hlásku 1477. Za celý rok jsme pak přivítali na obou památkách celkem 6122 lidí. Pro představu v roce 2019 navštívilo tyto památky 6592 lidí.

Hned na opožděném začátku sezóny jsme zpestřili klasické prohlídky na zámku dětským dnem, který se uskutečnil v neděli 31. května 2020. Program pro děti byl připraven před zámkem u Vinného pavilonu. Děti měly možnost si projít stezku po městě a plnit během ní rozličné úkoly. Během dětských prohlídek, kde skupiny provázely princezny, dostávaly děti na vyplnění krátkou křížovku a spojovačku. Po úspěšném absolvování jak stezky, tak prohlídky, čekala na děti sladká odměna.

Ani loňský rok Roudnice nevynechala možnost připojit se ke Dnům evropského dědictví. Návštěvnici měli možnost podívat se do již známých památek zdarma či za snížené vstupné. Novinkou byly prohlídky sladovny Vrchnostenského pivovaru Václava Eusebia. Kapacity skupin na prohlídkách byly plně obsazeny, což vypovídá o obrovském zájmu návštěvníků. Jen zámek navštívilo 197 lidí, Hlásku 242 lidí a pivovar 110 lidí.

Cykloturismus již tradičně podporuje i cyklobus fungující ve spolupráci Říp o.p.s. a Destinační agentury Českého středohoří. Enormní zájem o možnost dostat se blíže do Českého středohoří byl vidět i na plných rezervacích již před samotnou jízdou. Rovněž díky tomuto zájmu se tento rok vydá cyklobus na svoje víkendové poutě od 1. května. Startovací zastávkou bude opět Roudnice nad Labem. Bližší informace o jízdním řádu naleznete na www.vyletnarip.cz

Dalším z úspěšných projektů spolupráce Říp o.p.s. a Destinační agentury České středohoří jsou mobilní toalety na vrcholu památné hory Říp, které jsou jedním z plánovaných projektů pro zlepšení situace na naší nejvýznamnější hoře. Mobilní toalety jsou na vrcholu umístěny nedaleko horské chaty a jsou zde již druhou sezónu. Do budoucna je vše podpořeno úspěchem, kdy byly hory Milešovka a Říp zařazeny do aktivit Rodinného stříbra Ústeckého kraje. 

Ke konci hlavní turistické sezóny počaly přípravy na novou sezónu. Proběhly opravy a obnova informačních cedulí, značek na Podřipsku. V Roudnici nad Labem například proběhla obnova informačních cedulek Okruhu památek.

Byli jsme připraveni odstartovat zimní sezónu, která u nás funguje již třetím rokem, ovšem člověk míní, koronavirus mění. Bohužel začátkem zimní sezóny nás dostihla nová vlna vládních opatření a s tím související opět omezení turismu. Doufáme, že brzy se situace zlepší a opět ožije cestovní ruch společně s kulturním životem na Podřipsku. Za Říp o.p.s. bychom rádi poděkovali turistům, cyklistům, zkrátka všem návštěvníkům nejenom našeho Podřipska, kteří v této nelehké době podpořili cestovní ruch a nebáli se vyrazit na výlety. Jsme velmi rádi za projevený zájem a těšíme se až se rozjede na plno nová sezóna.

Z důvodů prodlužujících se vládních opatření se bohužel památky neotevřou ani v lednu. Do konce měsíce tak budou zavřeny prohlídkové okruhy hradu a zámku a věže Hlásky. Vzhledem k tomu bude mít Informační a dopravní centrum Podřipska do konce ledna upravenou otevírací dobu.  Otevřeno bude pouze od pondělí do pátku od 7:30 do 16:00.   

Autor: Luděk Jirman

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU