Pátek, 29 března, 2024
16 C
Ústí nad Labem
DomůSportOstatní sportyVan den Brink je s Kozlovským po 4. etapě sedmý

Van den Brink je s Kozlovským po 4. etapě sedmý

Wadi Ad-Dawasir/Židovice – O příčku výše se v průběžném hodnocení posunuly oba židovické renaulty. Po 4. etapě dakarské rallye nyní roudnickému mechanikovi Kozlovskému s pilotem van den Brinkem patří průběžná sedmá pozice. V etapě tentokrát posádka uzavírala elitní desítku.
„Máme za sebou nejdelší přejezd letošního ročníku. Celkově to bylo únavné, zejména pro kluky, kteří si mákli při náročném nočním servisu. Etapa jako taková ale byla poměrně pohodová. Martin se nesnaží cokoli vymýšlet a jede spíše opatrnějším stylem, ale je na něm vidět, jak se s autem sžívá stále více. Zatím můžeme být spokojeni. Před námi je ještě dlouhá cesta, takže přílišná divočina by nás mohla stát víc, než bychom teď mohli získat,“ konstatoval Daniel Kozlovský, roudnický mechanik týmu MKR Technology, který sedí v kabině červeného kamionu holandské stáje Mammoet Rallysport s Martinem van den Brinkem a navigátorem Wouterem van den Graaffem.
Ve čtvrtém závodním dnu se posádky po příjemném dvoudenním setrvání ve Wadi Ad-Dawasiru přesunuly do hlavního města Saudské Arábie, Rijádu. Od startu až do cíle musely zvládnout přes osm set kilometrů. Rychlostní prověrka měřila skoro tři sta čtyřicet kilometrů. Nejlépe si s ní poradil vedoucí muž celkové klasifikace Rus Sotnikov s kamazem, když ji zvládl za necelé tři hodiny. Martin van den Brink na něj ztratil na desáté pozici deset minut. Krajan Pascal de Baar z Riwald Dakar týmu přijel dvě pozice za ním.
Přestože lídr svoji pozici jen upevnil, na dalších příčkách změny nastaly. Na průběžný stříbrný stupínek se dostal český pilot Martin Macík. A poskočili i oba piloti židovických renaultů z dílny Maria Kresse. Van den Brink je nyní sedmý, de Baar se na dvanácté příčce přiblížil desítce.
Ze Saudské Arábie současně přišly další dobré zprávy. Kamion Gerta Huzinka se mechanikům podařilo opravit a motor po těžké újmě znovu rozpohybovat. Posádka tak bude moci naskočit do druhé půlky Dakaru a s jediným hybridem v soutěži se ještě pokusit o dílčí úspěch v nejprestižnějším dálkovém závodě světa.
V rámci pátého závodního dne čeká na startovní pole etapa z Rijádu do Al Qaisumah dlouhá přes šest set šedesát kilometrů, z nichž měřený úsek bude mít téměř čtyři sta šedesát. Členitá speciála má ve své střední části potrápit písečnými dunami a defekty budou hrozit na tvrdých kamenitých pasážích.

Výsledky – 4. etapa – Wadi Ad-Dawasir > Riyadh (337 km):

  1. Sotnikov (RUS) Kamaz 2:58:47
  2. Karginov (RUS) Kamaz +0:10
  3. Vishneuski (BLR) MAZ +0:14
  4. Macík (CZE) Iveco +0:22
  5. Shibalov (RUS) Kamaz +3:56
  6. van den Brink (NLD) Renault Trucks +10:21
  7. de Baar (NLD) Renault Trucks +23:06

Celkově:

  1. Sotnikov (RUS) Kamaz 14:45:58
  2. Macík (CZE) Iveco +26:22
  3. Shibalov (RUS) Kamaz +26:57
  4. Mardeev (RUS) Kamaz +48:21
  5. Loprais (CZE) Praga +51:40
  6. van den Brink (NLD) Renault Trucks +1:13:57
  7. de Baar (NLD) Renault Trucks +2:32:24
Jan Dostal
Jan Dostal
Majitel médií Ústecko24 a Regionální televize Ústecka. Kamera a reportérská činnost + management a marketing.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU