Pátek, 3 května, 2024
14.9 C
Ústí nad Labem
DomůKulturaÚSTÍ N. L.: Filmaři vrátili továrníkův honosný psací stůl do Schichtovy vily

ÚSTÍ N. L.: Filmaři vrátili továrníkův honosný psací stůl do Schichtovy vily

Čerstvě vydražená vila Heinricha Schichta v Ústí nad Labem se minulý týden stala kulisou prvních natáčecích dnů celovečerního filmového dokumentu o významném průmyslnickém klanu spojeném s legendárním mýdlem s jelenem či tukem Ceres. Při této příležitosti se ve spolupráci s muzeem vrátilo do honosného sídla několik drobností z konfiskovaného majetku Schichtů včetně starožitného psacího stolu s dramatickým příběhem.

Anglická starožitnost jako truhlářský ponk

Stůl zachránil před likvidací v devadesátých letech otec majitele, který přednášel na Pedagogické fakultě, pod níž spadala i vila coby studentská kolej. „Občas chodil do školní dílny, která ve vile také sídlila, a tam objevil starožitný psací stůl. Místní pracovníci si z něj udělali truhlářský ponk a byl v tak špatném stavu, že ho vyhodili, s tím že ho rozštípou do kamen,“ osvětlil původ Tomáš Charvát.

Starožitnost původem zřejmě z Anglie z počátku 19. století byla v žalostném stavu, co překáželo, truhláři urazili. Zachránce nechal chybějící kování odlít podle dochovaných originálů, zrestauroval dýhovaný povrch a natáhl novou kůži na pracovní desku. Po třiceti letech užívání by ale zasluhoval už další obnovu. Majitel na prosbu muzea ochotně zapůjčil stůl na natáčení. Vrátil se přesně do
pozice, kde ho zachycuje dobová fotografie.

Pro filmové záběry se na něm ocitla i porcelánová psací souprava z Míšně, kterou uchovává ve sbírkách Muzeum města Ústí nad Labem. Stejně jako další pro dokument zapůjčené předměty – dva cínové svícny s parožím a velká olejomalba továrníkovy manželky Marty – pochází z konfiskace Schichtova majetku v roce Muzeum schraňuje celkově okolo tří set předmětů s tímto původem.

Autoři:
Muzeum města Ústí nad Labem
foto: Jiří Preclík

Zdroj: www.ulicnikul.cz / Další nejen kulturní zprávy a tipy najdete v měsíčníku Uličník

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU