Pondělí, 29 dubna, 2024
19.1 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyTiskové zprávyBÍLINA: Proslulou Bílinskou kyselku můžete ochutnat zdarma v Inhalatoriu

BÍLINA: Proslulou Bílinskou kyselku můžete ochutnat zdarma v Inhalatoriu

Od pondělí 10. května je pro veřejnost otevřen pramen Bílinské kyselky v budově Inhalatoria na Kyselce, kde můžete zdarma ochutnat jedinečnou mineralizovanou přírodní vodu s dlouholetou tradicí. Otevřeno bude denně v čase 15:00-18:00 hodin.

Již více než tři staletí je Bílinská kyselka pitnou kúrou lázní Teplice v Čechách, nejstaršího evropského lázeňského města. Odtud se sláva Bílinské rozšířila do celého evropského lázeňství, kde se užívá při obtížích se zažíváním, s překyselením žaludku, pálení žáhy, při kaméncích, při chorobách látkové výměny, dně a revmatismu.

Zázračný pramen z Bíliny až do Rio de Janeira

Bílinská kyselka je minerální voda silně mineralizovaná, uhličitá, se zvýšeným obsahem kyseliny křemičité a fluoridů, studená, hypotonická, stabilní, pro léčebné využití ve smyslu vyhlášky 432/2001 Sb. Podle této definice jí také přísluší označení léčivá, lázeňský pramen. Jedná se o přírodní léčivý zdroj (PLZ) vody, definovaný lázeňským zákonem 164/2001 Sb. Pramení v Českém středohoří u města Bíliny. Čerpá se z hloubky 190,8 m ze zdrojů nacházejících se v masivu vrchu Kaňkov. Bílinská kyselka patří mezi přírodní alkalické hydrogenuhličitanové kyselky s vysokou koncentrací minerálních látek (5 až 7 gramů na 1 litr). Díky vysokému obsahu volného oxidu uhličitého je přirozeně perlivá. (Odtud název kyselka) Z kationtů obsahuje zejména sodíkdraslíkvápníkhořčík a železo, z aniontů chloridsíranfluorid a hydrogenuhličitan. Teplota vyvěrající vody je mezi 8 a 15 °C.

Od 16. století se plnila tato léčivá minerální voda do hliněných džbánků, které se zalévaly voskem a expedovaly zákazníkům do dalekého okolí. Léčivé prameny z Bílinských zdrojů se zpočátku nejvíce užívaly v blízkých lázních Teplice v Čechách. Největšího rozmachu dosáhla Bílinská kyselka na přelomu 19. a 20. století, kdy byla vyvážena do celého světa, např. až do Ria de Janeira.

Zdroje: https://www.bilina.cz/, https://cs.wikipedia.org, https://www.bilinska.cz/

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU