Sobota, 4 května, 2024
12 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTECKO: Nová turistická lávka přes Stožecké sedlo je v provozu

ÚSTECKO: Nová turistická lávka přes Stožecké sedlo je v provozu

V pátek 22. října 2021 skončila slavnostním přestřižením pásky výstavba nové lávky přes Stožecké sedlo. V rámci investiční akce byly kromě lávky vybudovány i dvě nové turistické stezky. Práce pro Ústecký kraj provedla českolipská společnost SaM silnice a mosty v průběhu 27 týdnů v období od srpna 2020 do srpna 2021. Celá akce byla financována z rozpočtu Ústeckého kraje. Celkové náklady na výstavbu lávky a nových turistických stezek překročily částku 19,5 milionu korun.

Slavnostního přestřižení pásky se zúčastnili náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče Jiří Řehák, radní Ústeckého kraje pro oblast majetku a investic Tomáš Rieger, dále pak hejtman Libereckého kraje Martin Půta a zástupci zhotovitele.

„Vybudování lávky přes Stožecké sedlo vnímám jako obrovskou výhru pro oblast Šluknovského výběžku. Několik let se usilovalo o to, aby tudy lávka vedla. V okolí je spousta turisticky atraktivních tras, jejichž handicapem byla právě silnice I/9. Pro bezpečnost turistů, běžkařů, cyklistů, ale i místních obyvatel je význam lávky naprosto nezpochybnitelný,“ uvedl náměstek Jiří Řehák.

„Tato investiční akce je významná nejen pro Ústecký kraj, ale i Liberecký. Stavba totiž propojuje dvě turistické destinace na hranicích obou regionů – Lužické hory a České Švýcarsko. Bezpečné propojení tu doposud chybělo. Za téměř 20 milionů korun nechal Ústecký kraj zhotovit most, resp. lávku, přes Stožecké sedlo, ale i dvě turistické stezky. Stavba byla zahájena v srpnu 2020. Její realizace musela být z důvodu nezbytné sanace stezky Plynárenská Stožec prodloužena z původních 19 týdnů na 27,“ sdělil radní Tomáš Rieger. 

Nová turistická lávka přes silně frekventovanou silnici I/9 z Rumburku na Nový Bor propojuje Lužické hory s Českým Švýcarskem. Ústecký kraj nechal v rámci investiční akce vybudovat i turistické trasy, které k ní vedou po obou stranách silnice. Lávka fakticky spojuje dva kraje, Liberecký a Ústecký, a propojuje turistické i běžkařské trasy, které v oblasti Stožeckého sedla vedou. V minulosti museli turisté i běžkaři riskovat a frekventovanou silnici přecházet, když se chtěli přes Stožecké sedlo dostat.

V roce 2022 tu bude navíc proznačena i pěší turistická trasa s názvem Hřebenovka, která více propojí Liberecký kraj s Ústeckým a přes Krušné hory bude pokračovat až do Karlovarského kraje.
O údržbu nové turistické lávky přes Stožecké sedlo se postará Dobrovolný svazek obcí Tolštejn. 

Zdroj: www.kr-ustecky.cz, Mgr. Hana Šťástková

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU