Čtvrtek, 25 dubna, 2024
4.4 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLounskoLOUNY: Titul Stavba roku 2021 pro lounský bazén

LOUNY: Titul Stavba roku 2021 pro lounský bazén

Jestliže v září po získání nominace mezi nejúspěšnější stavby za rok 2021 se ozývaly některé hlasy, že jde o náhodu či že se nejedná o až tak velký úspěch, když byla z 92 staveb vybrána lounská plavecká hala mezi 33 nominantů, bylo by zajímavé zjistit, co nyní říkají tito „pesimisté“ nezpochybnitelnému faktu, že 18. října získala Městská plavecká hala v Lounech titul Stavba roku 2021.

Ocenění před zcela zaplněnou Betlémskou kaplí v Praze převzal starosta Loun Pavel Janda spolu se svými místostarosty Vladimírem A. Honsem a Milanem Rychtaříkem a zástupci projektanta Davidem Kudlou (dkarchitekti, s.r.o.) a dodavatele Martinou Zahradníkovou a Janem Štoncnerem (Metrostav a.s., Divize 8).

A co zaznělo z pódia?

Jsem rád, že vedle spokojených návštěvníků všech generací dokázal náš bazén oslovit také odbornou porotu prestižní soutěže Stavba roku. Bazén byl největší investiční akcí v novodobé historii města. Příprava stavby proběhla v minulém volebním období a v tomto bylo naším úkolem stavbu zrealizovat, což se povedlo včas a bez vícenákladů. Děkuji týmům na radnici, v dkarchitekti i Metrostavu. Z lidí na radnici patří speciální poděkování paním Blance Sunkovské a Jitce Bažantové.“

Pavel Janda

Může být dnes větší pocty pro Louňáky, než když z posvátných prostor naší historie, kde kázal Mistr Jan Hus, povezeme ocenění nejvyšší do města, kterému tento reformátor evropského rozměru zaslal roku 1412 List Lounským nabádající ke svornosti?

Vladimír A. Hons

Do výsledného řešení se promítl také kontrast vnitřního a vnějšího prostředí, kdy venku prochází lidé zabalení kvůli zimě a větru v kabátech a čepicích, zatímco za tenkou skleněnou stěnou se v teple pohybují plavci jen v nejnutnějším oblečení. Napětí těchto protikladů se nám projevilo zvlněním skleněné fasády, která tvoří hranici těchto dvou světů, podobně jako napětí v tektonických deskách utvořilo křivky Českého středohoří.“

David Kudla

Zdroj: www.mulouny.cz, Kateřina Švobová

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU