Pátek, 17 května, 2024
16 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceMOST: Cena města za rok 2020 předána

MOST: Cena města za rok 2020 předána

Cena města Mostu za rok 2020 předána. Tentokrát putuje do oblasti kultury i sportu. Ocenění z rukou primátora města Jana Paparegy převzali Dana Hodačová a Svatopluk Matějka, kteří po dlouhá léta vedou dětský sbor Korálek při 11. ZŠ v Mostě. Jaroslav Tačner in memoriam za zásluhy o rozvoj mosteckého tenisu a práci pro mládež a sport, vybudování kvalitního zázemí tenistům a za propojení vzdělávání s vrcholovým sportem. Cenu převzal jeho syn Libor.

Oba pedagogové se zapsali do srdcí mnoha zpěváčků z dětského pěveckého sboru Korálek, s nímž po léta získávali spoustu ocenění v domácích soutěžích a přehlídkách a českou pěveckou kulturu prezentovali i na řadě vystoupení v zahraničí. Za jejich úspěšnou pedagogickou a uměleckou činnost získali v loňském roce i Cenu Jaroslava Herdena, kterou uděluje Společnost pro hudební výchovu České republiky.

Dana Hodačová vystudovala Pedagogickou fakultu Ústí nad Labem v letech 1970-1974, obor český jazyk – hudební výchova pro druhý stupeň. Od roku 1974 do roku 1994 pracovala jako učitelka na základní škole v Obrnicích, kde vedla školní sbor, od roku 1994 do současnosti působí na mostecké základní škole v ulici Obránců míru (11. ZŠ) ve třídách s rozšířenou hudební výchovou a vede hlavní koncertní sbor Korálek.

Dana Hodačová je obětavá, má cit pro hlasovou kulturu sboru – hlasový výcvik zpěváků, je muzikální, má smysl pro výraz skladeb a vřelý vztah k dětem. 

Svatopluk Matějka vystudoval Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem v letech 1974-1978, obor český jazyk – hudební výchova. Učitelskou praxí prošel na základních školách v Obrnicích, 3. ZŠ Most, dva roky působil jako profesionální umělec se svou skupinou Průdušky a s Michalem Tučným. Učil také na Střední pedagogické škole Most a v roli ředitele působil na 11. ZŠ Most. 

Jeho přínos pro sbor Korálek spočívá v aranžování zajímavých lidových i uměleckých písní s využitím prvků jazzu, reggae, blues a word music a jejich otextování, čímž došlo k oživení repertoáru sboru a přispělo to k jeho svébytnému projevu.

Zdroj: www.mesto-most.cz, Bc. Klára Vydrová

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU