Pondělí, 29 dubna, 2024
22.7 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceTEPLICE: V plánu obnovy a údržby Zámecké zahrady je kácení stromů

TEPLICE: V plánu obnovy a údržby Zámecké zahrady je kácení stromů

Už od 17. století je Zámecká zahrada parkem doporučovaným a vyhledávaným lázeňskými hosty k procházkám a odpočinku. V průběhu historie měnila svoji podobu podle představ majitelů – šlechticů z rodu Clary-Aldringenů a od počátku 19. století je udržována ve stylu anglického parku. I dnes slouží zeleň Zámecké zahrady uprostřed města pro relaxaci lázeňských hostů a obyvatel města a jako živý organismus potřebuje v podstatě neustálou péči.

V ploše zahrady roste v současnosti zhruba 2030 stromů, které byly vyhodnoceny jako solitérní exempláře, případně jako skupiny. Na základě dendrologického posudku provádí statutární město Teplice v posledních letech údržbu i obnovu porostu, která zahrnuje odborné ořezy dřevin, kácení havarijních nebo nemocných dřevin, odstraňování dřevin, které utrpěly vlivem výrazných projevů počasí a v neposlední řadě výsadbu dřevin podle zpracovaného projektu.

V průběhu roku 2020 bylo odbornými řezy ošetřeno okolo 200 ks dřevin. Minulý rok na podzim bylo v Zámecké zahradě vysázeno 184 ks dřevin. Letos bude zhruba v polovině listopadu zahájeno a letos i dokončeno kácení celkem 170 ks dřevin, přičemž 117 ks jsou menší náletové dřeviny s obvodem kmínku do 80 cm a 53 stromů má obvod větší – všechny tyto dřeviny jsou hodnoceny jako zcela suché nebo odumírající.

V další etapě bude podle dendrologického hodnocení v průběhu roku 2022 zhruba 80 ks dřevin ošetřeno odbornými ořezy. V období vegetačního klidu roku 2023 přijde na řadu další etapa kácení dřevin – dendrolog pro tuto etapu vyznačil 110 ks dřevin.

Po ukončení etap kácení a ořezů bude pravděpodobně na podzim roku 2023, nejpozději však na podzim roku 2024, provedena podle aktuálního dendrologického hodnocení další náhradní výsadba dřevin, a to v počtu, který vyplyne z projektové dokumentace po konzultacích s památkovou péčí a Národním památkovým ústavem.

Zdroj: www.teplice.cz, Bc. Robin Röhrich

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU