Neděle, 19 května, 2024
18.8 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyTiskové zprávyVláda se zabývala pomocí nízkopříjmovým skupinám obyvatel s růstem cen energií

Vláda se zabývala pomocí nízkopříjmovým skupinám obyvatel s růstem cen energií

Lidem, kteří kvůli své finanční situaci mají nárok na příspěvek na bydlení podle zákona o státní sociální podpoře, chce vláda Andreje Babiše v demisi pomoci zvládnout současný i předpokládaný budoucí výrazný nárůst plateb za energie. Na jednání v pondělí 13. prosince 2021 proto kromě navýšení příspěvků na rok 2022 schválila i návrh novely zákona o státní sociální podpoře, kterou chce očekávaný dramatický nárůst nákladů na bydlení v příštím roce a dalších letech zohlednit.
Vláda proto jednak přijala nařízení vlády, kterým se pro účely příspěvku na bydlení ze státní sociální podpory pro rok 2022 stanoví výše nákladů srovnatelných s nájemným, částek, které se započítávají za pevná paliva, a částek normativních nákladů na bydlení. Nařízení stanovuje nové hodnoty normativních nákladů pro výpočet příspěvku na bydlení, jež vycházejí z vývoje spotřebitelských cen v letošním roce. Do propočtu normativních nákladů na bydlení byl zohledněn odhad meziročního nárůstu cen nájemného, plynu, elektřiny, vodného a stočného a ostatních služeb souvisejících s bydlením. U nájemních bytů dojde k navýšení normativních nákladů o 150 až 444 korun měsíčně, u vlastního či družstevního bydlení se jedná o nárůst o zhruba 120 až 277 korun.
Vládní vyhláška ale podle zákona neumožňuje v předstihu zareagovat na avizovaný nárůst cen energií v příštím roce. Proto se vláda rozhodla novelizovat zákon o státní sociální podpoře, kde navrhuje, aby se normativní náklady na bydlení pro rok 2022 a další roky zvýšily kromě valorizace dané nařízením vlády navíc o pevné částky podle typu bydlení a počtu osob. U nájemního bydlení by se tak normativní náklady na bydlení navýšily o částku 796 korun (1 osoba), 1 130 korun (2 osoby), 1 607 korun (3 osoby) a 1 974 korun (4 a více osob), u vlastnického či družstevního bydlení by se zvýšily o částky 832, 1 219, 1 733 respektive 2 147 korun.

Zdroj: www.vlada.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU