Středa, 24 dubna, 2024
7.8 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceTeplickoTEPLICE: Tůň pod Doubravkou prokoukla

TEPLICE: Tůň pod Doubravkou prokoukla

Věděli jste, že je v lese pod Doubravkou tůň, do které, když je dostatek vody, přitéká voda z pramene opodál? Jestli ne, není se čemu divit. Ona totiž moc jako tůň nevypadala, byla to spíš bažina a studánka s pramenem byly zanedbané. Statutární město Teplice se proto rozhodlo pro její revitalizaci, tedy pro odbahnění, opravu studánky pramene a úpravu blízkého okolí.

Doubravka a lesy kolem ní jsou Evropsky významnou lokalitou, tedy přírodním chráněným územím. „Tím, že jsme se rozhodli obnovit tůň – vodní prvek, pomáháme zadržovat vodu v krajině. To má vliv na zkvalitnění celého biotopu chráněného území, a proto považujeme ochranu takových vodních zdrojů za důležitou.“, řekl k revitalizaci teplický primátor Hynek Hanza. „A my jsme se rozhodli jít cestou podpory vodních prvků nejen v takovéto přírodní lokalitě, ale i v městské zástavbě, takzvanou modrozelenou infrastrukturou. Aby pokud možno každá stavební investice obsahovala takové prvky a struktury, které udrží vodu v krajině resp. budou podporovat samotnou městskou zeleň.“, dodal primátor.

V místě tůně je lesní porost, který tvoří jak náletové rostliny, tak i vzrostlejší dřeviny. Celý prostor patří k území, které hojně využívají návštěvníci jako příměstský lesopark. Přímo kolem tůně je hned několik nezpevněných cest a pěšin. Práce tak zahrnuly i odstranění některých keřů nebo odumřelých a přestárlých dřevin a místo se tím prosvětlilo.

Samotná tůň má okrouhlý tvar a donedávna zbýval jen menší kousek plochy s vodní hladinou, zbytek tvořily silné nánosy bahna. Studánka je asi 60 metrů od tůně a byla vystavěná z cihel a betonu, které z vrchu překrýval mohutný plochý kámen.

Po úpravě je pramen zakryt studánkou z vyskládaných přírodních plochých kamenů, opraven byl i odtok do tůně a odtoková strouha a tůňka s opravenými břehy a vysázenými mokřadními rostlinami se teď bude postupně naplňovat. A to deštěm a pomaličku i přítokem ze studánky. Pokud budou v průběhu zimy výraznější srážky, ať už bude pršet nebo padat sníh, případně bude deštivé jaro, mohla být tůň před létem už pěkně naplněná.

Zdroj: www.teplice.cz, Bc. Robin Röhrich

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU