Úterý, 14 května, 2024
14.7 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLounskoLOUNY: Vzpomínka u sokolovny

LOUNY: Vzpomínka u sokolovny

V pátek 7. ledna, ve výroční den, kdy uplynulo 72 let od chvíle popravy čtyř občanů ve vykonstruovaném politickém procesu s protikomunistickou odbojovou skupinou MAPAŽ, který se konal 22. do 24.10.1949 v lounské sokolovně, se u pamětní desky v Poděbradově ulici konala vzpomínková akce, jíž se zúčastnilo vedení města spolu s občany a studenty místního gymnázia.

Při této příležitosti bylo poděkováno paní Marii Vrbíkové, člence Konfederace politických vězňů, za její neúnavnou aktivní činnost v rámci KPV. Jmenované byla předána Medaile města Loun a kytice s blahopřáním k významnému životnímu jubileu.

Rozsudek nad čtyřmi odsouzenými: Josefem Hořejším, Kamilem Novotným, Bohumilem Klemptem a Josefem Plzákem byl vykonán 7. ledna 1950 v časných ranních hodinách na dvoře pankrácké věznice. V závěru archivovaného úředního záznamu o výkonu hrdelního trestu stojí: “Výkon proběhl bez rušivých příhod, až na odsouzeného Josefa Plzáka, který při výkonu vykřikl: ‚Ať žije Masaryk, ať žije MAPAŽ!’ Výkon skončen v 7:30 hod.” (Název skupiny MAPAŽ byl složen z počátečních písmen jmen Masaryk, Palacký, Žižka.)

Zdroj: www.mulouny.cz, Simona Bachmannová

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU