Pátek, 10 května, 2024
17.8 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTECKÝ KRAJ: Inovativními firmami kraje se staly startup Posedla a firma New...

ÚSTECKÝ KRAJ: Inovativními firmami kraje se staly startup Posedla a firma New Water Group

Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK) spolu s Ústeckým krajem vyhlásily ve čtvrtek 17. února 2022 nejvíce inovativní firmy regionu. O výhercích soutěže Inovační firma Ústeckého kraje za uplynulý rok rozhodla odborná porota. Ocenění si odnesl startup Posedla, s. r. o., a z kategorie malých a středních podniků New Water Group, s. r. o.

V soutěži Inovační firma Ústeckého kraje se každoročně oceňují inovace výrobků, služeb nebo technologií zrealizované v regionu za uplynulé tři roky. Odborná porota se zástupci agentury CzechInvest, ICUK, partnera soutěže Komerční banky a experta programu YNOVATE vybírala ty nejlepší inovace ze dvou desítek přihlášených firem ve dvou kategoriích – malé a střední podniky a startupy. Nad oceněním převzal záštitu hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.


Inovace, a především talentovaní lidé, kteří za nimi stojí, jsou tahounem nejen svých firem, ale také našeho regionu. Zlepšují jeho image. Jsem si toho vědom, a i proto ocenění každoročně podporujeme,“ uvedl hejtman Jan Schiller.
Je to již po čtvrté, kdy pořádáme tuto soutěž o nejlepší inovace. Za ty čtyři roky a desítky inovací, které jsme v soutěži hodnotili, mohu hrdě prohlásit, že v našem kraji je velké množství šikovných lidí. Díky za ně, že posouvají své firmy a inspirují ostatní,“ říká ředitel ICUK Martin Mata.


Vítězství v kategorii malých a středních podniků si za rok 2021 odnesla firma New Water Group, s. r. o., a to za inovativní přístup k filtraci vody. V New Water Group přišli s ultrafiltrací, což je tlakový membránový separační proces, který účinně odstraňuje nerozpuštěné látky, zákal, bakterie a viry z vody. Taková filtrace vody je pak řádově účinnější než pískové a ostatní konvenční filtrace, které při srovnatelných tlakových ztrátách a provozních tlacích plně nahrazuje. Navíc v kombinaci s dalšími dezinfekčními procesy vytváří tzv. multibariérový systém, který posiluje bezpečnost a robustnost provozu technologií pro úpravu i recyklaci vod.
Inovace pro zlepšení ochrany životního prostředí jsou v našem kraji obzvláště vítané. Napomáhají v jeho transformaci v moderní, udržitelný region a ukazuje se, že naše zatížení průmyslovou činností a těžbou může být nakonec i naší výhodou. Tam, kde je problém, musíme hledat i řešení, jak dokazuje i činnost oceněné firmy,“ uvedla radní Iva Dvořáková, která za Ústecký kraj předala firmě ocenění.


V kategorii startupy se na prvním místě umístil startup Posedla, s. r. o., za plně zákaznickou customizaci vývoje cyklistických sedel, které se jim podařilo dosáhnout za pomocí vlastního parametrického algoritmu a průmyslového 3D tisku. Tento proces ve své digitální části kombinuje pokročilé softwarové nástroje pro algoritmické modelování a fotogrammetrii a v té hardwarové zase unikátní výrobní postup z dlouho-vlákenných kompozitních materiálů a 3D tisk. Výsledkem je potom produkt na míru zákazníkům, který cyklisty vzdělává a pomáhá jim předcházet zdravotním komplikacím.
U pánů z Posedla mě nejvíce zaujalo, kam dokázali posunout pojem na míru uživatelům. Navíc k tomu použili nástroje jak digitální, tak i hardwarové. Také už vzbudili pozornosti velkých hráčů na poli 3D tisku jako Prusa Research. Zkrátka je to velmi slibný startup z našeho kraje, o kterém ještě uslyšíme,“ dodává Jan Wedlich, jeden z porotců v soutěži Inovační firma Ústeckého kraje.
Obě vítězné firmy si odnesly ceny v hodnotě 50 000 korun, skleněné pamětní plakety, možnost používat logo Inovační firma Ústeckého kraje za rok 2021 a tento ročník do balíku cen přibyl i voucher od partnera soutěže společnosti Louda Auto, díky kterému si výherci na prodloužený víkend mohou vyzkoušet elektro vůz dle vlastního výběru ze značek Audi, VW nebo Hyundai. 

Zdroj: www.kr-ustecky.cz, Bc. Jan Nový

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU