Pondělí, 6 května, 2024
14.1 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceTeplickoVýměna kotlů a kotlíkové dotace v roce 2022

Výměna kotlů a kotlíkové dotace v roce 2022

Od 1. září 2022 bude podle zákona o ochraně ovzduší z roku 2012 povoleno používat kotle pouze 3. a vyšší emisní třídy podle ČSN EN 303-5. Provoz zastaralých kotlů bude zakázán a bude nutné je vyměnit za nové ekologické zdroje vytápění. Provozovatel teplovodního kotle na pevná paliva pak bude povinen prokázat, že jeho zdroj plní podmínky dané zákonem (výrobní štítek kotle s vyznačenou emisní třídou, doklad o kontrole technického stavu a provozu zdroje na pevná paliva vystavený autorizovaným technikem, případně autorizované měření emisí u již provozovaného kotle).

Možnosti využití státní dotační pomoci:

·       Vlastníci nemovitostí mohou na pořízení nových zdrojů vytápění využít dotaci z programu Nová zelená úsporám (žádosti jsou přijímány již od 12. 10. 2021) přes webové stránky www.novazelenausporam.cz. Dotace činí až 50% způsobilých výdajů.

·       Pro ty, kteří nebudou mít na výměnu dostatek financí z důvodu nižších příjmů (např. samoživitelé, senioři), Ministerstvo životního prostředí připravilo štědrou podporu z fondů EU. Dotace bude v tomto případě až 95% způsobilých výdajů. Příjem žádostí se spustí přes krajské úřady na přelomu dubna/května 2022. Přesné termíny si budou kraje nastavovat samy. Kritériem pro určení, kdo může využít dotaci pro domácnosti s nižším příjmem, je výše průměrného čistého příjmu na člena domácnosti, která v roce 2020 nepřesáhla 170 900 Kč, tj. 14 242 Kč čistého příjmu na osobu měsíčně.  

S ohledem na kapacity topenářů a dodavatelů může být obtížné stihnout výměnu kotle včas. Obce s rozšířenou působností, které provádí kontroly, však budou moci zohlednit snahu vlastníků nemovitostí kotel vyměnit. V praxi to znamená, že pokud si alespoň požádáte o dotaci na výměnu kotle do 1. září 2022, můžete se vyhnout pokutě až 50 000 Kč. Podrobnější informace k dotacím je možné najít na stránkách Státního fondu životního prostředí ČR (https://www.sfzp.cz/dotace-a-pujcky/kotlikove-dotace/) a v případě dotací pro nízkopříjmové domácnosti i na webových stránkách Ústeckého kraje.

Zdroj: www.teplice.cz, Bc. Robin Röhrich

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU