Středa, 15 května, 2024
13.2 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLounskoŽATEC: Coworkingové centrum Inovačního centra Ústeckého kraje a nový technický klub

ŽATEC: Coworkingové centrum Inovačního centra Ústeckého kraje a nový technický klub

Pátek 25. března se v Žatci nesl ve znamení otevírání nových prostor. Krajský úřad společně se zástupci města Žatec otevřeli nový technický klub s názvem Přírodovědecké centrum TK 14 Žatec a zároveň Inovační centrum Ústeckého kraje ve stejné budově otevřelo svoji první pobočku, která v první fázi bude sloužit především jako coworkingové centrum. V Žatci se tím otevřel prostor pro setkávání a vzdělávání studentů, pro propojování zájemců o podnikání s experty a mentory, pro sdílení podnikatelských zkušeností, tipů a triků z praxe, a hlavně otevřený prostor pro pozitivní proměnu regionu.

Přírodovědné centrum TK 14 Žatec, jak zní jeho celý název, se nachází v areálu Střední školy zemědělské v Žatci a je zaměřené na výuku digitální gramotnosti, logiky, robotiky a popularizaci přírodních věd. Nedílnou součástí jsou dvě nevšední instalace: Věda na kouli, kde návštěvník sleduje povrch planety a jednotlivé děje, které se na ní odehrávají, a Digitárium, kde návštěvník na sférické projekci nad svou hlavou sleduje děje, kterých je sám součástí.

Ve stejný den a ve stejné budově otevřelo svůj nový prostor také Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK). Pobočka ICUK nese název ŽATEC #COWORKS a její součástí je především coworkingové centrum, další ze sítě ÚSTÍ REGION #COWORKS v kraji. „Inovační centrum Ústeckého kraje již sedmým rokem naplňuje svoje cíle a misi. Pomáháme firmám růst, podporujeme nové nápady a startupy, vzděláváme, sdílíme zkušenosti, propojujeme, a tedy měníme Ústecký kraj v místo, kde budou občané, studenti i podnikatelé rádi zůstávat, kam se budou vracet a kam budou aktivně přicházet talentovaní lidé s chutí se na této změně podílet. Samotný kraj je však rozlehlý, a proto jsme se rozhodli otevřít pobočku ICUK pro Žatecko, Podbořansko a Kadaňsko, aby byli naše služby dostupnější. Současně bude pobočka sloužit jako další ze sítě coworkingových center, tedy sdílených kanceláří, kde se potkávají lidé, kteří chtějí rozvíjet své nápady, sdílet zkušenosti a inspirovat se navzájem,“ vysvětluje Martin Mata, ředitel Inovačního centra Ústeckého kraje.

K žatecké pobočce Inovačního centra Ústeckého kraje by se měla v dohledné době přidat i druhá, tentokrát na Šluknovsku. „Šluknovsko si pobočku inovačního centra určitě zaslouží. Je to častokrát neprávem opomíjená oblast, která však v poslední době dokazuje, jak šikovné lidi, podnikatele či startupisty v ní žijí a jak se aktivně podílí na pozitivní transformaci této oblasti – viz například vítěze soutěže Inovační firma Ústeckého kraje za rok 2021, kde v obou kategoriích zvítězily právě firmy ze Šluknovska. Na místě je tedy další podpora, kterou bude představovat i pobočka našeho inovačního centra,“ dodává Martin Mata.

ICUK pořádá v krajských coworkingových centrech v průběhu roku řadu vzdělávacích a prezentačních akcí, a již dnes jsou známé termíny prvních dvou workshopů, které se uskuteční v novém žateckém coworkingovém centru. „První měsíc od otevření chceme věnovat zejména propagaci pobočky a nového coworkingového centra. Hned potom, tedy koncem dubna, začínáme prvním workshopem na téma „Jak se zorientovat v online marketingu“ a za dva týdny poté bude následovat další workshop s názvem „Byznys plán na jednu stránku“. Vstup na naše workshopy je zdarma, jen z kapacitních důvodů je nutná registrace. Informace naleznete na stránkách icuk.cz/akce,“ přiblížil Jan Wedlich, manažer programu Startup Go pro začínající podnikatele.

Pobočku ICUK, stejně jako Přírodovědecké centrum TK 14 Žatec můžou zájemci o vědu, výzkum, podnikání i celá široká veřejnost navštívit hned v sobotu 26. března od 10:00, kdy začíná Den otevřených dveří. Pro návštěvu centra a zhlédnutí projekcí v prostorách Věda na kouli i Digitárium je nutná rezervace; návštěva prostoru pobočky ICUK je volná.

Zdroj: www.icuk.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU