Pátek, 17 května, 2024
16.9 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ NAD LABEM: Winterbergova poslední cesta

ÚSTÍ NAD LABEM: Winterbergova poslední cesta

28. 4. čt 19.00 Autorské čtení uznávaného českého spisovatele Jaroslava Rudiše z jeho posledního románu Winterbergova poslední cesta s hudebním doprovodem ústeckého písničkáře Jiřího Imlaufa.

Jaroslav Rudiš: Winterbergova poslední cesta

Takhle o dějinách střední Evropy ještě nikdo nevyprávěl. Cesta vlakem zmizelou zemí po stopách osudové lásky.

Jan Kraus je pečovatel a v Berlíně se stará o umírající. Pochází z Vimperku, od roku 1986 žije v Německu. S umírajícími tráví poslední chvíle jejich života. Někdy to jsou jen dny, jindy týdny, málokdy měsíce. Jedním z těch, které převáží na druhý břeh, je Wenzel Winterberg, rodák z Liberce, který je stejně starý jako tamní krematorium i Československá republika. Téměř stoletý muž trpí záchvaty historie, celý život pracoval jako tramvaják a nikdy nestudoval, ale přesto toho ví o historii hodně.

Jednoho dne Krause požádá, aby s ním vyrazil na poslední cestu střední Evropou. Společně se vydají vlakem z Berlína do Sarajeva podle starého baedekru pro Rakousko-Uhersko z roku 1913. Putují po stopách Winterbergovy dávné lásky Lenky, která se ztratila na začátku poslední války. Venku je zima a za okny vlaku ožívají staré, dávno zapomenuté příběhy…

Jaroslav Rudiš
(1972) Spisovatel, autor filmových scénářů, divadelních a rozhlasových her. Původním povoláním učitel a novinář debutoval v roce 2002 v nakladatelství Labyrint románem Nebe pod Berlínem, za který získal Cenu Jiřího Ortena. Česky napsal čtyři romány – Nebe pod Berlínem, Grandhotel, Potichu a Konec punku v Helsinkách – a dvě novely – Národní třída a Český ráj.

Jiří Imlauf
(1966) Autor, hudebník a textař. Středoškolský učitel a donedávna člen ústecké rockové kapely Houpací koně, která v loňském roce oznámila dočasný konec. Imlauf je autorem dvou knih – Zlatý časy se končí a Ústí hlavně.

Zdroj: www.cinoherak.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU