Čtvrtek, 2 května, 2024
15 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyTiskové zprávyVálka rozdělila rodinu, manžel si novorozeného syna nepochová

Válka rozdělila rodinu, manžel si novorozeného syna nepochová

Julie čekala třetí dítě. Bydlela s rodinou na předměstí Kyjeva a kvůli bombardování se už čtvrtý týden ukrývala s dětmi ve sklepě. Juliin manžel šel do boje a byl to on, který trval na tom, aby těhotná žena se dvěma dětmi opustila Ukrajinu. Slyšel od známých, jak mnoho žen porodilo ve sklepích anebo v kyjevském metru bez jakékoli zdravotní péče. Nechtěl, aby toto riziko podstoupila jeho drahá žena.

A tak se Julie v pokročilém stadiu těhotenství vydala na cestu. Nemohla odmítnout prosbu sousedů, kteří naléhavě prosili, aby jim a jejich dětem pomohla z válečné zóny také utéct.

Dramatický útěk před válkou

Všechny čekala strastiplná cesta. Těsně před odjezdem prostřelili vojáci okénka u auta, a tak jeli v březnovém mrazivém počasí osm set kilometrů s rozbitými bočními skly.

Julie přijela do Česka se dvěma syny – 12letým Arťomem a 4letým Standou. Byl to pro ně velký krok do neznáma. Neměli tu žádné zázemí. Azyl našli u Arcidiecézní charity Praha v kněžském Domově sv. Václava ve Staré Boleslavi. Ten se stal ze dne na den útočištěm pro čtyři desítky válečných uprchlíků.

Kvůli předporodní péči se rodina přestěhovala na charitní ubytovnu v centru Prahy, aby byla maminka blíž nemocnici U Apolináře, která si ji převzala do péče. Arcidiecézní charita Praha pomohla Julii také se zajištěním jídla a oblečení.

Nic není jako dřív

„Pro miminko mám už vše připravené. Oblečky, plenky i kočárek. Chlapeček se bude jmenovat Makar. Nejstarší Arťom si přál sestřičku, ale další brácha prý bude také dobrý,“ říká s úsměvem mladá maminka s tím, že termín porodu vychází na její narozeniny.

Chlapečkovi vybrali jméno spolu s manželem, ještě před tím, než je rozdělila válka. Tatínek si novorozeného syna nepochová, uvidí ho zatím jen na fotkách.

Arťom se kromě těšení na dalšího brášku denně učí. Má on-line výuku z Ukrajiny. Možná by prý raději ale chodil do české školy, aby si našel nové kamarády.

Na Ukrajině zůstal kromě manžela i Juliin tatínek, kterému je 58 let. Všichni si zvykají na to, že nic není jako dřív. A bojí se budoucnosti. Julie má ale jasno: „Jakmile válka skončí, vracíme se zpět domů.“ Zatím mají kam, jejich domy stále stojí. Všichni doufáme, že to tak zůstane.

Zdroj: www.charitausti.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU