Pátek, 3 května, 2024
12.6 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoBRNÁ: V sobotu proběhne Indiánský den Karla Maye

BRNÁ: V sobotu proběhne Indiánský den Karla Maye

Událost roku, nejen pro Brnou u Ústí nad Labem, se chystá na sobotu 18. června. V tento den se z celých Čech (a možná i zahraničí) sjedou příznivci Vinnetoua a Old Shatterhanda, aby pomohli odhalit pomník “Setkání Karla Maye a českého génia Járy Cimrmana”. Akci pořádá spolek Veselá Brná, za který odpovídají manželé Aleša a Zdeněk Kymličkovi.

Je pravdou, že jste na jedné půdě objevili materiál, dokazující setkání Karla Maye s Járou Cimrmanem?

Ano, bylo to v domě, kde v 60. létech století bydleli v Brné rodiče loupežníka Babinského. Víte také, co si ti dva řekli? Napovídali toho dost. Hlavní je, že Jára Cimrman navrhl Karlu Mayovi (KM), jak se mají jmenovat jeho hrdinové a také jak se má jmenovat román, který v Srdíčku před 125 léty KM psal.

Kde přesně pomník odhalíte, jak bude veliký a jaký text na něj uvedete?

Bude v Parku generála Klemeše v Brné, tj. nad kapličkou. Veliký je poměrně dost a text připomene tuto významnou událost. A mimochodem – v létě bude Česká televize natáčet dokument o tom, že Jára Cimrman opravdu byl v Brné.

Slavného náčelníka opět ztvární zpěvák, moderátor a bavič Vladimír Hron. Je Vinnetouem od samého začátku? A kterak vlastně došlo k tomu, že jste si plácli?

Vladimír Hron bude náčelníkem myslím počtvrté. Vladimír byl hostem u nás na Plese veselých Brňáků a sám slíbil lidem, že přijede na Indiánský den. Musím říci, že je výborný náčelník a že si to užívá. Jeho přítele Old Shatterhanda se znovu ujme Svatopluk Žáček.

Pro neznalé čtenáře: O koho se jedná a jak došlo k tomu, že jste roli zálesáka nabídli jemu?

Sváťa je medailista Mistrovství Evropy v boxu, trenér, prezident boxerské asociace a rodák z Brné a tak kdo jiný by
měl být „drtící pěst“? Nejprve se bránil, ale dostal to příkazem od své ženy. A teď se těší a dokonce už se nebojí koně.

Jak akce probíhá? V kolik začne, odkud kam se půjde a jaký program bude potom následovat?

Začínáme ve 14.30 hod, kdy vyjde průvod indiánů od školy v Brné na čele s Vinnetouem a Old Shaterhandem. Jde se k hospodě U kapličky. Zde budou indiáni přivítáni Inču-čunou a Bílým otcem. Potom přejdeme k našim totémům, zde vzdáme poctu duchovnímu otci našich hrdinů a poté se za zpěvu hymny Brné v podání žáků naší školy odhalí památník. Po jeho odhalení doběhne Běh Járy Cimrmana (účastníci musí běžet s kufrem) a od té doby se park stane prostorem, kde si malí, velcí, mladí, staří i ty nejstarší mohou hrát na indiány. Je zde připraveno plno možností zábavy včetně Indiánské stezky, kterou připravuje Dům dětí. A u hospody bude zpívat Vinnetou, pardon Vladimír Hron, skupina Under Grass s Tomášem Linkou a Michal Tučný revival. Do 22 hodin probíhá zábava.

Vítáte účastníky v dobových kostýmech. Dostanou tito za odměnu třeba frťana ohnivé vody? A jinak může dorazit každý i v kostýmech současných?

Opravdu zásluhou Palírny u Zeleného stromu máme pro kostýmované účastníky frťana ohnivé vody. Budeme moc rádi, když návštěvníci přijdou v kostýmech hrdinů knížek KM, který letos má kulaté výročí narození (1842), úmrtí (1912) i druhé návštěvy
v Brné (1897). A mimochodem letos je to 120 let od prvního českého vydání Pokladu a 60 let od světové premiéry filmu Poklad na stříbrném jezeře. Sešlo se to.

autor rozhovoru: Uličník (redakčně zkráceno) / foto: archív spolku Veselá Brná

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU