Úterý, 30 dubna, 2024
14 C
Ústí nad Labem
DomůObceKřešiceZAHOŘANY: Kostelu Nejsvětější trojice už nehrozí zřícení a přejde do vlastnictví obce

ZAHOŘANY: Kostelu Nejsvětější trojice už nehrozí zřícení a přejde do vlastnictví obce

Kostel Nejsvětší trojice v Zahořanech byl opět jedním z téměř dvou tisíc svatostánků, které v netradičním čase otevřela v pátek 10. června celorepubliková Noc kostelů. Letos poprvé mohli lidé zahořanský kostel navštívit zcela bez obav a v interiéru se dle libosti zdržet. V loňském roce se totiž konečně podařilo dokončit statické zajištění kostela, který je teď pro příchozí zcela bezpečný. Opravy probíhaly od roku 2015 a jejich průběh zájemcům ukázala připravená projekce.
Záchraně kostela Nejsvětější trojice se už řadu let věnuje Spolek pro Zahohřany, který na opravu kostela pořádá veřejnou sbírku. Všichni, kteří do ní přispívají, byli pozváni v sobotu 11. června přímo do kostela na koncert.
Koncert se konal i díky grantu Ústecké komunitní nadace. Její zástupce Petr Veselý u příležitosti Noci kostelů ten zahořanský n
Obec Křešice využila nabídku litoměřického biskupství a kostel Nejsvětější trojice převezme do svého vlastnictví. Místostarosta Křešic Ondřej Štědrý se domnívá, že se tím značně zvýší šance kostela na úplnou záchranu. Odpadne totiž spousta schvalování a administrativy, která celý proces oprav mnohdy zdržovala.
Veřejná sbírka na opravu zahořanského kostela stále probíhá. Všechny informace o ní se dozvíte na www.prozahorany.cz . Kostel Nejsvětější trojice ovšem nebyl jediným křešickým kostelem, který se u příležitosti Noci kostelů veřejnosti představil. Návštěvníky přivítal i kostel sv. Matouše a kostel Navštívení Panny Marie. Opět tak byly otevřeny všechny tři kostely, které se na území obce nacházejí.

Petra Čudová
Petra Čudová
Kamera, reportérská činnost a střih reportáží Regionální televize Ústecka a KTV Štětí.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU