Čtvrtek, 25 dubna, 2024
7.7 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ NAD LABEM: Ukážu ti okolí z perspektivy sokolí!

ÚSTÍ NAD LABEM: Ukážu ti okolí z perspektivy sokolí!

Sokol stěhovavý dostal hlavní roli v novém knižním průvodci po Ústeckém kraji určeném pro dětského čtenáře, zejména pro děti válečných uprchlíků z Ukrajiny. Hravou knihu s názvem „Falco a já“ v pondělí pokřtil krajský úřad, který její vydání inicioval. K tvorbě publikace zásadně přispělo i Muzeum města Ústí nad Labem.
„Komín. Vysoký komín. Hodně vysoký tovární komín. 120 metrů, to už je tak na půl cesty do oblak. Tam bydlím. Na komíně jsem se i narodil. Mám odsud dokonalý výhled a hlavně, nikdo mě tu neruší. Sem za mnou do té výšky se vydrápe jen blázen, anebo ornitolog. Ty nevíš, kdo je ornitolog? To je… napůl blázen. Alespoň ten můj, který mě sem pravidelně leze vědecky pozorovat – měřit, vážit, fotit, kroužkovat,“ tak začíná text knihy, který napsal historik Muzea města Ústí nad Labem Martin Krsek.

Představil ze sokolí perspektivy a jazykem blízkým dětskému čtenáři historické pamětihodnosti, přírodní krásy a regionální speciality všech 16 obcí s rozšířenou působností, které tvoří Ústecký kraj.

A proč sokol alias falco? V Ústeckém kraji hnízdí čtvrtina všech sokolů z České republiky a shodou okolností je to i národní pták Ukrajiny. Navíc sokolí průvodce není jen literární postavou, ale konkrétním živým tvorem, na kterého se může čtenář dokonce podívat. Prostřednictví GR kódu se napojí na webovou kameru, která sleduje sokolí hnízdo na komíně neštěmického industriálního areálu TONASO. „I zmiňovaný ornitolog má živý předobraz ve vedoucím našeho přírodovědného oddělení Václavu Beranovi, který se dlouhodobě sokolům věnuje. Text provází i jeho fotografie se sokolem přímo na komíně. Samozřejmě mi přispěl při psaní textu odbornými konzultacemi,“ poznamenal autor.

Idea k vydání knihy vzešla od předsedkyně výboru pro národnostní menšiny a zastupitelky Ústeckého kraje Karolíny Žákovské jako reakce na příliv válečných uprchlíků do regionu. „Chtěla jsem, aby se tu přes prožitá traumata cítili dobře. Aby jen neseděli v ubytovnách, ale vyrazili třeba na výlet a poznávali krásy našeho kraje,“ poznamenala Žákovská. Kniha vyšla dvoujazyčně a slouží nejen coby průvodce, ale také jako učebnice češtiny. Proto získala i audioverzi, kterou namluvil populární herec s ústeckými kořeny Roman Zach. Má i funkci turistického deníku, kam si děti zaznamenávají své zážitky z cest a vedle toho plní hravé úkoly vymyšlené každému navštívenému cíli na míru.

Text i interaktivní část provází výrazné ilustrace grafika Václava Školouda. Na celkové koncepci a zpracování publikace se podílel tým složený z odborných pracovníků Severočeské vědecké knihovny, Městské knihovny Louny a Poradny pro integraci. Výrobu zajistil a financoval Krajský úřad. Ten uvažuje po česko-ukrajinské verzi vydat i česko-německou a česko-anglickou mutaci.

Zdroj: www.muzeum-usti.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU