Pátek, 19 dubna, 2024
6.9 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ ND LABEM: Krajská zdravotní uspořádala odbornou konferenci 18. Perinatologické dny Ústeckého kraje

ÚSTÍ ND LABEM: Krajská zdravotní uspořádala odbornou konferenci 18. Perinatologické dny Ústeckého kraje

Gynekologicko-porodnická klinika Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (FZS UJEP) a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. (MNUL), uspořádala ve spolupráci s Neonatologickou klinikou FZS UJEP a MNUL 18. Perinatologické dny Ústeckého kraje. Odborná konference se uskutečnila ve dnech 23. a 24. června 2022 v hotelu Větruše v Ústí nad Labem. Akce se konala pod záštitou České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP a PhDr. Ing. Petra Nedvědického, primátora statutárního města Ústí nad Labem. Společně s přednostou gynekologicko-porodnické kliniky doc. MUDr. Tomášem Binderem, CSc., byli odbornými garanty konference také MUDr. Pavel Gerych z téže kliniky a MUDr. Patrik Hitka, Ph.D., přednosta Neonatologické kliniky FZS UJEP a MNUL.

Neonatologie patří k oborům, v nichž Česká republika dosahuje jedny z nejlepších výsledků na světě. Lékaři jsou schopni zachraňovat novorozené děti s porodní hmotností 500 gramů a také z nejkritičtější nejnižší věkové skupiny a hmotnosti pod 1000 gramů. Více než polovinu z nich úspěšně vrátí, vesměs bez většího hendikepu, do života. V celé České republice existuje 12 perinatologických center, 2 z nich provozuje Krajská zdravotní, a to – v nemocnicích v Ústí nad Labem a v Mostě. Jde o centra vysoce specializované péče, prostřednictvím kterých zdravotníci poskytují komplexní péči o nejzávažnější stavy vyskytující se u matky, plodu či novorozence během těhotenství, porodu a šestinedělí. Ústecké centrum má přesah do Libereckého kraje, mostecké na Lounsko a do Karlovarského kraje.

Konferenci zahájil doc. MUDr.Tomáš BinderCSc. „Jsem hrdý na to, že se nám podařilo dostat se výsledky naší práce z posledního místa perinatologických center do středu statistik. Vzhledem ke skladbě obyvatelstva v Ústeckém kraji to považuji za veliký pokrok. V ústavních perinatálních výsledcích jsme dokonce téměř na špici,“ uvedl docent Binder.

Přivítat účastníky konference přišel také primátor města Ústí nad Labem PhDr. Ing. Petr Nedvědický. „Osobně si nelehké práce lékařů a sester velmi vážím. Když nastanou problémy, vím, že jsme v dobrých rukách a konference, jako je ta dnešní, již tradiční, jistě přispívá k tomu, že dokáže zdravotníky posunout profesně opět o kousek dál,“ řekl primátor Nedvědický.

Účastníci konference si vyslechli celkem šestnáct vystoupení svých kolegů. Na dvoudenní akci se přihlásilo téměř 150 zdravotníků, kteří si užili také bohatý kulturní doprovodný program. „Budu asi mluvit za všechny, když vyjádřím svou radost nad tím, že jsme se po vynucené několikaleté pauze mohli na Perinatologických dnech Ústeckého kraje opět setkat a vyměnit si řadu zkušeností,“ prozradila doc. MUDr. Blanka Vavřinková, CSc. z Gynekologicko-porodnické kliniky FZS UJEP a MNUL.

Zdroj: www.kzcr.eu

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU