Čtvrtek, 25 dubna, 2024
2.5 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceDěčínskoDĚČÍN: V muzeu se jednalo o mezinárodním projektu s podporou Lichtenštejnského knížectví

DĚČÍN: V muzeu se jednalo o mezinárodním projektu s podporou Lichtenštejnského knížectví

V prostorech Oblastního muzea v Děčíně proběhlo jednání o spolupráci na projektu o kulturní historii se zástupci německých institucí a Lichtenštejnského knížectví za účasti náměstka hejtmana s gescí pro kulturu a památkovou péči Jiřího Řeháka a vedoucího odboru kultury a památkové péče Martina Kohla.

Na jednání byli přítomni ředitel státního zemského muzea ve Vaduzu Rainer Vollkommer, ředitel muzea v Žitavě Peter Knüvener a pánové Matthias Donath a Lars Arne Dannenberg z Lužického centra pro kulturu a historii. Cílem tohoto setkání byla diskuse o mezinárodním projektu, který by mapoval historické souvislosti působení Lichtenštejnského knížectví v oblastech na Šluknovsku a německé Lužici.

Společným zájmem je připomenutí lichtenštejnské historie v regionu třemi výstavami v Rumburku, Žitavě a Vaduzu a pomoci při opravě rumburské Lorety. Tu založil zakladatel Lichtenštejnského knížectví Anton Florián z Lichtensteinu. Záměrem je využít pro projekt zdroje poskytované lichtenštejnskou vládou Evropské unii za účast v zóně volného obchodu. Projekt by se mohl realizovat v letech 2025-2027.

Po jednání účastníci pokračovali do Rumburku, kde je přijal starosta města Lumír Kus a děkan římskokatolické farnosti Josef Kujan. Delegace si rovněž společně prohlédla nejvýznamnější církevní památku Šluknovska rumburskou Loretu.

Zdroj: www.kr-ustecky.cz, Ing. Martin Volf

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU