Čtvrtek, 25 dubna, 2024
4.4 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceDěčínskoVIDEO HASIČŮ: Takto vypadá boj hasičů s požárem v NP České Švýcarsko

VIDEO HASIČŮ: Takto vypadá boj hasičů s požárem v NP České Švýcarsko

V neděli 24. července 2022 byl v ranních hodinách vyhlášen poplach jednotkám požární ochrany, které vyjely k požáru lesního porostu do obce Hřensko. Požár vypukl v Národním parku České Švýcarsko v lokalitě Malinový důl odkud se rozšířil na další území.

V pondělí 25. července 2022 musela být zintenzivněna hasební činnost a nasazeno bylo celkem 48 jednotek (45 HZS ÚK a 3 jednotky ze Spolkové republiky Německo). Celkem na místě zasahovalo více než 150 hasičů, které podpořil také armádní vrtulník. Z Pravčické brány bylo v odpoledních hodinách evakuováno 80 lidí, 60 lidí bylo evakuováno také z tábora v Dolském Mlýnu. Požár se díky silnému větru rozšířil i na německou stranu.

V noci na 26. července 2022 se hasiči zaměřili na požární obranu Mezní Louky a Hřenska, kde byla nařízena evakuace budov na pravém břehu Kamenice až k hranici se Spolkovou republikou Německo. Evakuované osoby byly převezeny do Děčína, kde bylo části z nich poskytnuto náhradní ubytování. Dále byl evakuován také letní dětský tábor Ferdinand, ze kterého byly děti spolu se svým doprovodem převezeny na státní hranici a předány německým kolegům. Celkem se jednalo o 100 osob. V brzkých ranních hodinách byl proveden průzkum požářiště. Došlo k přerozdělení jednotek, včetně posil z okolních krajů, a zahájeno intenzivní hašení i za pomoci letecké techniky.

Od rána 26. července 2022 evidují hasiči v Ústeckém, Libereckém, Pardubickém a Středočeském kraji velký počet volání s nahlášením zápachu kouře. Vzhledem k povětrnostním podmínkám lze cítit kouř od požáru v Národním parku České Švýcarsko na desítky kilometrů daleko. Prosíme občany, aby v tomto specifickém případě (pokud nejsou vidět další příznaky hoření, např. plameny) zvážili, zda volat na tísňové linky.

DOPORUČUJEME všem turistům, kteří se chystají navštívit lokality okolí Hřenska a Vysoké Lípy, aby tyto oblasti v následujících dnech nenavštěvovali z důvodu rozsáhlého lesního požáru a nekomplikovali průběh hasebního zásahu.
Hejtman Jan Schiller a vedení Ústeckého kraje, včetně Krizového štábu Ústeckého kraje, jsou v úzkém kontaktu s Hasičským záchranným sborem a dalšími složkami IZS a společnými silami se snaží vzniklou situaci co nejrychleji dostat pod kontrolu. 
Nejaktuálnější informace k požáru ve Hřensku najdete na webových stránkách a sociálních sítích Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje  –⁠ FACEBOOKU TWITTERU 
Zkusme být v tomto období sucha  všichni obezřetní   a pečujme o naši krajinu tak, aby se z ní mohly těšit a radovat i další generace.


Odkazy

Zdroj: https://www.kr-ustecky.cz/, úvodní video: Hasičský záchranný sbor ČR

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU