Sobota, 20 dubna, 2024
3.6 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ NAD LABEM: Jak se hýbe univerzita

ÚSTÍ NAD LABEM: Jak se hýbe univerzita

Výrazným rysem ústecké univerzity je její komplexnost. Kdo by si myslel, že zastřešuje aktivity pouze studijní a vědecké, byl by na velkém omylu. Svým studentům a zaměstnancům totiž nabízí možnosti realizace v mnoha dalších oblastech. Jednou z nich je sportování.

Univerzity od nedávna, v duchu antického přesvědčení o souladu a vyváženosti tělesné i duševní krásy, zocelovaly ducha a tělo ve vzájemné harmonii. Proto se od svého nástupu do vedení UJEP netajím podporou univerzitního sportování,“ uvádí rektor a dříve také aktivní fotbalista doc. Martin Balej.

Každá univerzita se kromě vědeckých a uměleckých výstupů pyšní i úspěchy na poli sportovním. Vzájemná klání akademických institucí jsou již tradiční součástí vysokoškolského života a není tajemstvím, že úspěchy sportovců jsou oceňovány napříč celou vysokou školou.

Snad nejviditelněji se sportovci UJEP společně představují na Českých akademických hrách, což je pravidelná největší vysokoškolská sportovní akce v ČR.

UJEP na tyto prestižní hry v roce 2022 vyslala na osmdesát šest studentů, přičemž jsme se vrátili se dvěma zlatými, třemi stříbrnými a sedmi bronzovými medailemi,“ říká garant sportovní reprezentace UJEP PaedDr. Marcel Žák.

Univerzitu reprezentují mladí muži a ženy zejména v disciplínách atletických, plavání, veslování, judu či karate a v beach volejbale. V kolektivních sportech jsou to hlavně mužské a ženské týmy házené a  futsalu, fotbalové mužstvo mužů a florbalové žen. „Letos na akademičkách zazářili naši zlatí medailisti, atlet Samuel Camara (hod kladivem) a golfistka Sára Zrníková,“ zdůrazňuje dr. Žák.

Pro akademický rok 2022/2023 jsou týmy basketu, florbalu a volejbalu (muži a ženy) a mužský futsalový tým přihlášeny do univerzitních lig.

Již 3. rokem pokračuje na UJEP projekt UNIverzitní Sport (UNIS). Podporuje výjimečné studenty-sportovce s vysokou výkonností a zajišťuje jim podmínky pro sportovní přípravu i studium.

Po prvních dvou letech se nám podařilo zvednout kvótu podporovaných sportovců z původních devíti na současných čtrnáct studentů. Našimi hvězdami jsou například olympioničky, plavkyně Kristýna Horská, lední hokejistka Kateřina Zdechovská nebo paralympionik plavec Tadeáš Strašík,“ uvádí koordinátor UNIS Mgr. Jan Kresta, Ph.D.

V roce 2016 rektor doc. Balej obnovil pořádání Sportovního dne rektora pro studenty a zaměstnanceKaždý rok v rámci Mattoni 1/2Maratonu v Ústí nad Labem dekoruje univerzitní vítěze Běhu o pohár rektora UJEP „Sportování na UJEP pravidelně podporujeme přímou finanční dotací,“ doplňuje rektor.

Důkazem podpory vedení univerzity je bezpochyby také každoroční prestižní i finanční oceňování sportovních výkonů při udělování Cen rektora UJEP pro studenty UJEP za mimořádné výsledky v oblasti sportovních aktivit v daném roce.

Sportovní den rektora UJEP připravuje katedra tělesné výchovy a sportu PF UJEP právě pod záštitou rektora. Na všech vnitřních i venkovních sportovištích univerzity, a také mimo ni, je tradičně připraveno více než 30 různých disciplín i soutěží, kde si vybere doslova každý, kdo uvítá možnost tohoto velkolepého teambuildingu studentů a pracovníků univerzity.

Pro zaměstnance a studenty UJEP i veřejnost jsou k dispozici dvě sportovní laboratoře UJEP. V jedné je prováděna sportovní diagnostika (kompletní funkční zátěžové vyšetření), ve druhé měření tělesného složení, diagnostika klenby nohy – footscan či měření tlaku.

V posledních letech se do hledáčku univerzitního sportu v Ústí nad Labem stále více dostává Univerzitní hokejový tým HC NORTH WINGS, který hraje Univerzitní ligu ledního hokeje spolu s ostatními devíti vysokoškolskými týmy.

Univerzitní hokejový tým je akademickým více mistrem 2021 v ledním hokeji a v listopadu 2021 změřil své síly s týmem TU v Liberci v souboji O krále severu, duel vyhrál 6:4, čímž si zajistil vládu nad Severem,“ popisuje největší úspěchy hokejistů UJEP prorektor doc. Martin Novák.

Z posledních dnů má UJEP také zprávu o vynikající reprezentaci našich házenkářů na Evropských univerzitních hrách v Polsku (Lódź, 23.–31. 7. 2022), kde se dostali až do semifinále a nakonec skončili na 4. místě.

Dobře si vede také naše dívčí osmiveslice, ROWING TEAM. Na 10. mezinárodním univerzitním veslařském souboji na Vltavě, Univerzitních osmách, skončila čistě ženská posádka UJEP na báječném třetím místě.

Vodu s UJEP spojuje také Vodák UJEP. Ten je určen studentům UJEP, kteří chtějí poznat nové lidi a užít si začátek prázdnin díky nezapomenutelným šesti dnům na řece Vltavě. Pořádají ho již několik turnusů studenti pro studenty.

V roce 2022 se do Kampusu UJEP přesune Přebor UJEP v přespolním běhu, který byl doposud pravidelně organizován v okolí bývalého rektorátu univerzity na Severní Terase. Logicky tak nahradí v minulosti univerzitou pořádaný Běh kampusem.

Komplexní sportovní informace je nutno doplnit o Univerzitní sportovní klub Slávie, který sdružuje deset sportovních oddílů (basket, volejbal, fotbal, florbal, horolezectví, kulturistika, běh na lyžích, orientační běh, plavecké sporty a turistiku). Členství v oddílech se neomezuje pouze na pracovníky a studenty univerzity a cestu za sportováním si sem může najít doslova každý.

O sportování na ústecké univerzitě to není zdaleka všechno a je možné vypočítat na desítky konferencí, seminářů a workshopů se sportovní tematikou, které UJEP pravidelně pořádá, nebo množství sportovních soutěží, kterých se zástupci univerzity účastní.

UJEP se prostě hýbe neustále a já věřím, že přináší vítaný pohyb do mnoha oblastí celého našeho kraje,“ uzavírá rektor.

zdroj: www.ujep.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU