Úterý, 7 května, 2024
9.9 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ NAD LABEM: Deset tun suti z Matiční zamířilo do muzea

ÚSTÍ NAD LABEM: Deset tun suti z Matiční zamířilo do muzea

Kameny se silným příběhem si na začátku srpna odvezli z demolice v Matiční ulici ústečtí muzejníci. Díky vstřícnosti demoliční firmy POHL cz zachránili ze sutin cirka 10 tun kvádrů z podezdívky bývalých městských činžáků z roku 1936.

„Jde o tzv. haklíkové zdivo, na které se používaly kameny, v našem případě znělec z Mariánské skály, opracované do kvádříků. Je to pohledově i materiálově ušlechtilá stavební konstrukce charakterizující kvalitní architekturu zbouraných činžáků. Jejich autorem byl meziválečný městský architekt Franz Josef Arnold, mimo jiné také tvůrce dvojice proslulých pavlačových S-domů na Klíši, jejichž půdorys se vlní podle terénu do podoby písmene S,“ poznamenal vedoucí historického oddělení Martin Krsek. Muzeum předpokládá, že tento materiál v budoucnu využije při úpravách okolí plánovaného „Odtajněného depozitáře“, který by měl vzniknout přestavbou opuštěné trafostanice Spolchemie na Klíši. „Samozřejmě legenda spojená s causou zdi v Matiční ulici bude součástí jakéhokoli využití těchto kamenů,“ doplnil ředitel muzea Václav Houfek. Muzeum města Ústí nad Labem už od roku 1999 ve sbírkách vlastní také jeden díl z betonového plotu, který měl oddělit problémové nájemníky městských činžáků od starousedlíků z protějších rodinných domků, a který coby symbol komplikovaných vztahů s Romy přivedl Ústí do nechtěného zájmu světových médií.   

Demolice dvou vybydlených domů někdejšího sídliště v Matiční ulici proběhla během prázdnin. „Vyseparovat kameny z podezdívky pro nás nebylo technicky jednoduché, museli jsme nejdříve odtěžit zřícenou suť, pak zdivo narušit a kameny přemístit mimo rumiště. Ale, když víme, že pro to muzeum najde zajímavé využití, rádi jsme pomohli zachránit alespoň část tohoto kvalitního materiálu, který by jinak skončil na skládce s ostatní sutí,“ uvedl stavbyvedoucí firmy POHL cz Martin Graupner.

Zdroj: www.muzeumusti.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU