Úterý, 19 března, 2024
-1 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ NAD LABEM: phonon~ festival

ÚSTÍ NAD LABEM: phonon~ festival

PÁ / 23. 9. / 20:00 – 03:00 / Veřejný sál Hraničář

phonon~ festival

Dvoudenní oslava živého audiovizuálního umění, experimentální elektronické hudby a prostorového zvuku. Festival se odehraje v Ústí nad Labem 23.-24. září ve Veřejnem sále Hraničář a prostoru bývalé Armaturky.

Své autorské performance v kvadrofonním zvuku v pátek večer v sále Hraničáře představí:

Jan Trojan (CZ)
https://jantrojan.cz/

Simon Whetham (UK)
https://www.simonwhetham.co.uk/channellingav

Avsluta (UK/ CZ)
https://linktr.ee/avsluta

Jan Burian ft. Jaroslav Hrdlička (CZ)
https://www.zneni.cz/

Justyna Stasiowská (PL)
https://soundcloud.com/justyna-stasiowska

Festival již tradičně uvede progresivní interprety z mezinárodní scény na pomezí experimentální hudby a zvukového umění doplněné o tematické přednášky a workshopy. Letos se festivalové dění bude odehrávat ve třech zásadních lokacích ústecké kulturní scény, a to ve Veřejném sálu Hraničář, v Domě umění Ústí nad Labem a v předlické Armaturce (bývalá Galerie Emila Filly). Stejně jako v minulých ročnících event se soustředí na zvukovou produkci a kvalitní poslech ve formátu prostorového zvuku.

První večer festivalu, který je věnován koncentrovanému poslechu, proběhne v sálu ústeckého Hraničáře. Festival bude zahájen performancí českého skladatele a hudebníka Jana Trojana, která je zaměřena na jemnou hru s rezonancí kovu a práci zpětnou vazbou. V průběhu večera dále zazní sonicko-poetická performance Jana Buriana a Jaroslava Hrdličky Prázdniny, audiovizuální projekt Channeling AV od britského umělce Simona Whethama, který pracuje se vzájemně se ovlivňujícím systémem aparátů a sonického prostředí, performance umělkyně Avsluta založené na naraci tvořené znělými objekty a v neposlední řadě Justyna Stasiowska s projektem fakescapes, který vychází z jejího výzkumu tvorby umělých zvukových prostředí.

Druhý večer festivalu, který se odehrává v industriálním prostoru bývalé Armaturky, bude spíše než s kontemplativním poslechem spojen s pohybem a fyzickou zkušenosti. Sobotní část je zaměřena na experimentální formy klubové hudby podpořené kvadrofonním zvukem. V průběhu večera se můžete těšit na dynamické live sety od mexického umělce tvořícího v Berlíně pod jménem Hexorcismos, jenž ve své tvorbě využívá specificky trénovanou umělou inteligenci a česko-belgický projekt Misty Picture tvořený umělci Enchanted Lands a Wim Dehaen, dále na multižánrový kvadrofonní DJ set od katalánského dua Mad Cachichi a performance s využitím analogových a digitálních technologií od Sturmherta působícího v rakouském Linci. Dalším z vystupujících je Lotus Wash, člen kolektivu Noise Kitchen, který se ve svých vystoupeních pohybuje na hranici techna a ambientní hudby. Úvod a závěr večera bude doplněn performery z pořádajícího kolektivu phonon~. Celý večer bude podpořen světelným designem od kolektivu Play.AV.

V sobotu 24. září na půdě Domě umění Ústí nad Labem budou probíhat dílny a přednášky, kde se dozvíte víc o zvukové ekologii a fenomenologii spolu se zvukovou syntézou, a také si postavíte svůj syntezátor se společnosti Jana Hrubeše (Solid Core), Vojtěcha Groota (Dataphase), Barryho Truaxe, Martina Nitsche a Víta Pokorného.

Souběžně s festivalem 23. a 24. zari v Domě umění Ústí nad Labem bude zpřístupněna oktofonni poslechová instalace, kde se můžete ponořit do soustředěného a nerušeného poslechu čtyř autorskych kompozici od Jiřího Y. Suchánka, Cariny Pesch, Hildegard Westerkamp a Barryho Truaxe.

O světelný design a scenografii se postara Play.AV kolektiv. Projekce bude zajistena Petrem Hanžlem.

Projekt se uskuteční za podpory GAČR a Fakulty umění a designu UJEP, ve spolupráci s Filosofickým ústavem Akademie věd České republiky, Veřejným salem Hraničář a Domem umění Ústí nad Labem.

Vstupenka: 250–500 Kč

Zdroj: www.hranicar-usti.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU