Pátek, 19 dubna, 2024
3.6 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTECKÝ KRAJ: Policisté prověřují oznámení související s volbami

ÚSTECKÝ KRAJ: Policisté prověřují oznámení související s volbami

V rámci Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje jsme od začátku září přijali šest podnětů a oznámení, které se týkaly právě ukončených voleb do zastupitelstev obcí a do Senátu Parlamentu České republiky.

Oznámení se týkala například podezření z umělého navyšování občanů v některých obcích, konkrétně se mělo jednat o Moldavu na Teplicku a Loučnou pod Klínovcem na Chomutovsku, údajného kupčení s hlasy, ke kterému mělo docházet v Teplicích a v Krupce, nebo výskytu falešného předvolebního letáku v Bílině.

Jeden ze zmíněných šesti podnětů se týkal podezření na kupčení s hlasy v Mikulášovicích na Děčínsku,  v souvislosti s tímto případem jsme v pátek sdělili podezření  z přečinu maření přípravy voleb a referenda 59letému muži, který je podezřelý, že slíbil nejméně dvěma osobám finanční hotovost až 500 korun za konkrétní volbu do zastupitelstva obce.

Od páteční 14. hodiny, kdy se otevřely volební místnosti, jsme přijali celkem 11 podnětů a oznámení, které se týkaly průběhu voleb. Podněty byly přijaty od občanů, od členů volebních komisí, případně jsme se jimi začali zabývat na základě informací zveřejněných v médiích, nebo jsme vycházeli z vlastních poznatků získaných v průběhu voleb.

V pátek odpoledne 56letý muž ve volební místnosti v Kadani na Chomutovsku hlasitě požadoval po  předsedovi komise podepsat vyjádření, že nemusí volit, případ evidujeme jako přestupek proti veřejnému pořádku, k narušení průběhu voleb v souvislosti s tímto případem nedošlo.

Dvě oznámení se týkala podezření z porušení zákazu volební agitace v bezprostředním okolí volebních místností, ke kterému mělo dojít v Lounech a katastru obce Kryry.

Zbývajících osm případů se týká podezření z údajného „kupčení“ s hlasy voličů. Jeden podnět se týkal Ústí nad Labem, jedno oznámení jsme přijali v Lovosicích, jeden případ prověřujeme v Krupce a jeden v Bílině, zbývající čtyři podněty se vztahují na Teplice.

Všechny podněty a oznámení přijaté před volbami i v jejich průběhu důkladně prověřujeme a získané informace budeme průběžně vyhodnocovat.

Zdroj: www.policie.cz, mjr. Daniel Vítek
Fotografie: Juandev

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU