Pátek, 26 dubna, 2024
6.1 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ N. L.: Ústí má mistra ČR ve SLAM POETRY!

ÚSTÍ N. L.: Ústí má mistra ČR ve SLAM POETRY!

Takřka neuvěřitelné a nemožné se stalo skutečností. V ÚLu dlouho opomíjená kulturní akce SLAM POETRY, která se zabydlela
v Činoheráku, zažívá zlaté časy, mistrovskou éru. Ústecký Josef Procházka alias Strýc Pepin všem slamerským matadorům
vypálil rybník.

Co je vlastně SLAM POETRY?
Slam poetry vymysleli v osmdesátých letech v Americe jako popularizační nástroj poezie. Trochu básnění, trochu performance. Každý výstup hodnotí diváci a každá exhibice má svého vítěze. Co a jak budete na pódiu říkat, je na vás, slam má jen tři pravidla: žádné
rekvizity, žádné kostýmy a vlastní text.

Jak ses ke SLAMU dostal?
Úplně náhodou. Někdy v únoru 2020 v Činoheráku (mimo jiné) slamoval Anatol Svahilec, Lef L‘ Leviathan a Ten s Knírem – pionýr slamu v Ústí. Úplně mě to nadchlo, v roce 2021 už jsem se se svými prvními texty „otloukal“ na kvalifikacích – v Chomutově, Praze a Liberci. Ústí se SLAM spíš vyhýbá a já doufám, že se to teď změní!

Z ÚLu ses kvalifikoval na MČR v Praze, jaké bylo pražské publikum?
Božácký! Moje vítězství všechny slamery (včetně mě) dost překvapilo, byla to těsnota. Přišlo se na nás podívat 700 lidí, ohromná zkušenost.
Mí Pražané mi rozumějí!

Dokázal jsi vyhrát MČR, jaké to je patřit mezi smetánku v oboru?
Patřit mezi smetánku vyžaduje mnohem víc, než jednou vyhrát republiku. Jestli mě na české slamové scéně něco mrzí, je to právě určité elitářství a uzavřenost. To samozřejmě neplatí pro všechny, ale scéna mě rozhodně nepřivítala s otevřenou náručí.

Píše ještě Pepa poezii?
Píše! Na Instagram už ji nesdílí, ale píše. „Normální“ poezie by mi chyběla. Nehledě na to, že SLAM byl koncipován jako způsob propagace poezie, ne jako plnohodnotná umělecká forma, i když se o tom dnes mezi slamery vedou bouřlivé debaty.

VELKÁ GRATULACE!

Autoři: tensknirem, foto: Milan Šeps

Zdroj: www.ulicnikul.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU