Čtvrtek, 25 dubna, 2024
7.5 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ N. L.: Zdravotníci z MEDIC už 10 let zachraňují, školí i...

ÚSTÍ N. L.: Zdravotníci z MEDIC už 10 let zachraňují, školí i dozorují akce

“Vážení, jsme rádi, že jste se začetli do rozhovoru s Viktorem Nečasem, ředitelem našeho spolku, kdysi Místní skupiny ČČK Trmice a od března 2013 pak samostatné organizace. Za téměř 10 let naší činnosti prošlo našimi kurzy první pomoci přes 1200 absolventů, na zdravotnických službách jsme ošetřili zhruba 867 zranění, pomáhali jsme při povodních anebo s COVID-19. Úzce spolupracujeme s IZS, i ostatními humanitárními organizacemi. Snažíme se nadále profesionálně vzdělávat a vybavovat (sanitka, AED, EKG atd.). Více o nás na www.medic-usti.cz.”

Termíny kurzu Zdravotník zotavovacích akcí budou známy na jaře?

Budeme se maximálně snažit – kurz zrovna prochází reakreditací u MŠMT. Víme, že o něj byl vždy velký zájem, a to nejenom mezi pedagogy. Dojížděli k nám i z Teplic nebo Děčína. Chceme tedy na jaře 2023 vypsat nové termíny.

Které další kurzy či školení u vás lze nyní či v budoucnu absolvovat?

Velký zájem byl o kurz první pomoci pro rodiče dětí. Ten chceme vypisovat 3–4x do roka. Často se nám ozývají firmy, které chtějí praktické školení pro své zaměstnance (např. Toyota nebo Vojenské lázně Teplice).

Hledáte dobrovolníky – zdravotníky?

Spolehlivých lidí není nikdy dost. Takže ano, naše dveře jsou neustále otevřené všem zájemcům.

Co jim můžete nabídnout?

Netradiční pracovní nasazení (poskytování pomoci a zachraňování životů), práci v mladém kolektivu (kde se neustále každý z nás vzdělává ve znalostech a dovednostech) s profesionální technikou (sanitka, defibrilátor a všechny možné další přístroje). Navíc, nabízíme i finanční ohodnocení (rovné fakticky odvedené práci).

Představíte členy vašeho spolku?

V současnosti máme 15 členů. Jsou to vesměs lidé z oboru naší činnosti (vystudovaní zdravotníci), ale i z oborů příbuzných (např. policisté). Velkou část našeho týmu tvoří také námi vyškolení dobrovolníci, kteří si prošli roční praxí a dnes už slouží sami. Máme také kvalitní tým instruktorů – to jsou zdravotníci, kteří v rámci své práce slouží např. na intenzivních jednotkách v nemocnicích. Snažíme se „vychovávat“ si i své budoucí členy (15+ kteří v současnosti studují zdravotnickou školu).

Co se týče zdravotnických potřeb, materiálu a vybavení – máte vše / hodí se něco?

Díky finanční podpoře ze strany města Ústí nad Labem, která je dlouhodobá, máme spoustu skvělého vybavení (velký, profesionální stan vč. vybavení, EKG monitor, AED, odsávačku…), jiné věci si nakupujeme sami (např. sanitní automobil, scooprám, páteřní deska nebo veškeré vybavení na výuku první pomoci). Ale stále je co doplňovat – akutně bychom potřebovali nová polohovací nosítka do sanitky (stávající už mají své nejlepší roky za sebou).

Pokud vás chce někdo podpořit (firma, osoba), co pro to může udělat?

Stačí, aby se obrátili na mě (739 429 332, reditel@medic-usti.cz), a domluvili bychom si schůzku. My představíme naše potřeby, oni své možnosti a věřím, že najdeme onu pomyslnou „společnou řeč“.

Které akce v roce 2023 dozorujete?

Máme to štěstí, že si nás organizátoři různých akcí objednávají pravidelně. Určitě se několikrát opět objevíme na Severní Terase, ve městě Úštěk nebo v Chlumci, také pří různých sportovních činnostech kolem Milady. V roce 2019 (před covidem) to bylo cca 50 akcí, letos jsme se dostali na cca 30 akcí. Pevně věřím, že v roce 2023 to bude alespoň 20% nárůst. Každá událost totiž pro nás znamená finanční přínos, který plně investujeme do našeho růstu (ať už technického nebo profesního). Nejsme totiž nikým zřizováni, a tedy nemáme žádný garantovaný příjem. Co si nevyděláme, to nemáme. Chceme se více zaměřit na preventivní akce – už teď víme, že naplno rozjedeme náš projekt „Se sanitkou mezi školáky“, o který byl v jeho „nultém“ ročníku velký zájem (už nyní máme kapacitu pro rok 2023 zaplněnou a přemýšlíme, jak to udělat, aby se dostalo na všechny zájemce).

Autor/ zdroj: www.ulicnikul.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU