Pátek, 3 května, 2024
14.6 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ N. L.: Canisterapie má v Krajské zdravotní nezastupitelné místo, ukázalo setkání...

ÚSTÍ N. L.: Canisterapie má v Krajské zdravotní nezastupitelné místo, ukázalo setkání v Masarykově nemocnici

Canisterapii do nemocnic Krajské zdravotní, a.s. (KZ), přinášejí nadšenci z řad chovatelů psů. Znovu to připomněla přednáška ve Vzdělávacím institutu Krajské zdravotní, a.s. (VIKZ), v areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. Setkání zkušené lektorky, canisterapeutky a ergoterapeutky Bc. Lenky Macháčkové, DiS., a jejího svěřence Artíka se zájemci o informace k této zajímavé činnosti se uskutečnilo 23. února.

„Canisterapeuti jsou v současné době součástí týmů psychosociální podpory, které v posledních letech vznikají ve všech nemocnicích KZ. Vedení jejich čtyřnohých svěřenců ve prospěch pacienta je těžký úkol a dlouhodobý závazek. Proto jsme touto přednáškou chtěli jejich práci takto přiblížit,“ uvedla Markéta Matušíková, MSc., koordinátorka Odboru podpůrné péče KZ.

Bc. Lenka Macháčková, DiS., pracuje jako dětská sestra na Dětské klinice v ústecké Masarykově nemocnici. Od jejího příchodu na kliniku před 13 lety lze pozorovat systematický rozvoj canisterapie v největší krajské nemocnici a posléze i v KZ. „Je spousta lidí, která se snaží canisterapii nahrazovat třeba nějakou loutkovou či jinou terapií. Canisterapie je ale motivací na straně jedné, a na straně druhé umožňuje pacientovi nahřát svalové jádro. Psa nemůže žádný přístroj nahradit. Jde i o psychickou podporu od této němé duše, která je prostě jiná než od druhého člověka,“ vysvětlila canisterapeutka.

Psa je potřeba začít připravovat již od štěněčího věku, zaměřením na větší socializaci, pohyb mezi lidmi. „Musí znát městský ruch, pachy… Je nutné maximálně se v tomto směru psu věnovat. Neméně důležitá je pro zvíře péče o jeho psychiku, protože práce je pro něj velmi náročná,“ zdůraznila lektorka.

Na setkání na půdě VIKZ s ní byl Artík, který je podle jeho majitelky nejšikovnější z trojice jejích psů. „Donedávna jsem měla i jeho maminku Kessy, která bohužel zemřela. Fenka i v době své nemoci – měla zhoubný nádor na plicích – chodila na plicní oddělení, aby pacientům ukázala, že někdo stejně nemocný může za nimi docházet. A to bylo opravdu úžasné! Pro canisterapii mám i Artíkovu sestru Abbie a dvouletou Báru, která se ještě zaučuje,“ představila psí tým Bc. Lenka Macháčková, DiS.

Z canisterapie mají užitek i pacienti v dalších nemocnicích pod hlavičkou Krajské zdravotní. Patří k nim i ta v Litoměřicích, která pod největšího poskytovatele nemocniční péče v České republice přešla před dvěma roky. Tady se věnuje canisterapii Pavla Struhová, DiS. „Pracuji jako fyzioterapeut na Rehabilitačním oddělení Nemocnice Litoměřice a mám labradora Milly. S touto tříletou fenkou vykonávám na lůžkových odděleních nemocnice canisterapii. Je mi velkým a úžasným pomocníkem při práci,“ řekla Pavla Struhová, DiS., na setkání v Ústí nad Labem.

Zdroj: info@kzcr.eu

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU