Sobota, 18 května, 2024
14.1 C
Ústí nad Labem
DomůKulturaÚSTÍ N. L.: Bájné bytosti ožily v literární soutěži ústecké knihovny

ÚSTÍ N. L.: Bájné bytosti ožily v literární soutěži ústecké knihovny

V prvních měsících roku 2023 se pod hlavičkou Knihovny Ústeckého kraje konala literární soutěž, která byla určena všem příznivcům tajemna, pohádek, bájí a strašidelných povídek. Soutěžilo se totiž na téma „Bájné bytosti a strašidla Ústeckého kraje“. Postupně se sešlo 32 originálních prací literárních nadšenců z celého Česka.

„Všichni autoři poslali krásné a originální práce, a proto měla hodnotící komise opravdu nelehký úkol – vybrat právě ty tři nejlepší. A to nejen z pohledu literární kvality, ale i z technického hlediska a v souvislosti s podmínkami danými pravidly soutěže. Šlo o práce literárně i technicky velmi kvalitní, neotřelé a poutavé. Poslední povídka dorazila do knihovny doslova a do písmene za pět minut dvanáct, velmi těsně před půlnoční uzávěrkou,“ říká k soutěži Jana Bednářová z redakční rady knihovny a porotkyně soutěže. Tu v porotě doplnily kolegyně z knihovny Zdenka Andree a Lenka Slámová, editorka publikace „Bájná knihovna“ Kateřina Benešová, spisovatelka Martina D. Antonín a autorka povídek a knihovnice Terezie Kartáková.

Vyhodnocení probíhalo ve dvou kolech, do užšího výběru se dostalo devět autorů. Na prvním místě se s povídkou „Bájný felčar“ umístila Zuzana Osifová, druhé místo obsadil Pavel Mondschein s příběhem „Pijatika na Oltáříku“ a třetí místo patří vyprávění „Ta z hor“ Josefa Krále. Vítězné povídky budou zařazeny do publikace „Bájná knihovna“, kterou Knihovna Ústeckého kraje chystá k vydání v říjnu 2023. Ostatní texty, aby o ně čtenáři nepřišli, budou publikovány na blogu Knihovny Ústeckého kraje.

Text: Jiří Poživil, Oddělení komunikace Knihovny Ústeckého kraje (TZ knihovny)

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU