Úterý, 21 května, 2024
22.6 C
Ústí nad Labem
DomůPozvánkyÚSTÍ N. L.: Bratři z UDG zvou na sobotní Majáles

ÚSTÍ N. L.: Bratři z UDG zvou na sobotní Majáles

Hlavním tahákem Ústeckého Majálesu 2023 jsou, 13. 5. v ústeckém letním kině, bezesporu domácí UDG. Bubeník Jugi je pořadatelem akce a tak ho nebudu zatěžovat otázkami. Ty naopak nasměruji na bratry Petra a Pavla Vrzákovi, zpěváka a basáka. Jelikož se známe dlouhá léta, dovolím si familiární oslovení…

Chlapi, dají se ještě UDG nazvat ústeckou kapelou? Jestli se nepletu, ani jeden z vás už tu nebydlí…
Petr: Jasně, že jsme ústecká kapela. Tady jsme se narodili, tady jsme vznikli. Bydlení v okolí Prahy je spíš pragmatický řešení, protože to pak máme do krajů naší republiky přeci jen o trochu blíž a někde se u dodávky sejít musíš. Čas nás sice rozházel po republice (třeba saxofonista Adam teď žije v Budějovicích), ale já trochu tuším, že se do Ústí jednou naplno vrátím, protože se tady cítím dobře.
Pavel: Forever patriot. Bydlím sice ve Vršovicích v Praze, ze kterých jsem si udělal malý Ústí, ale jak jde o Ústí, tak na něj nedám dopustit. Žiju i regionální politikou a jezdím volit místní zastupitele. Kua, vždyť tu znám skoro každou ulici. Jezdím i do DD na Severní Terase učit finanční gramotnost a těším se, až se s děckama potkáme taky na Majálese v letním kině.

Bude i letos Vánoční koncert v Ústí?
Petr: Jestli budou Vánoce, bude i vánoční koncert. Trochu smutný je, že vzhledem k situaci ve světě si člověk nemůže být jistý ani tím prvním. Vánoční koncert stoprocentně bude.
Pavel: Bude. Apropoooo, Ústečáci: nenajde se někdo kdo by zvedl klub Domov zpět do výšin kam patří? Vždycky jsem tvrdil, že máme v Ústí nejlepší klub v republice. Vrzáci tam už sice nevržou, ale ty parkety vržou pořád stejně skvěle. Každej, kdo tam chodil kalit, tak ví, o čem se bavím. Make Domov domov again☺

Přes polovinu existence hrajete v nezměněném složení. Naposledy byla změna na postu kytaristy. Jste ještě v kontaktu s bývalými členy?
Petr: Pár lidí, hlavně v našich počátcích, kapelou prošlo a je možná škoda, že v užším kontaktu nejsme. Hrající kámoše trochu v merku máme a ty co už nehrajou moc nevidíme.
Pavel: Já ne, ale rád je uvidím.

Jaký to asi je: Dvojčata, od narození pořád spolu a ještě jste se rozhodli jít cestou společný kapely… Vážně si nelezete na nervy?
Petr: Nelezeme, máme se rádi a podporujeme se. Když ale bráchovi volám z dodávky, ať už vyleze z baráku, protože se blížíme a on mi rozchrápaným hlasem řekne, že na koncert zapomněl anebo zaspal, nevím, jestli se mám smát nebo ho zabít.
Pavel: Jednou za dva roky si dáme do držky a je klid☺ Třeba to, co napsal, je nesmysl, protože se většinou čeká na něj☺ My se nikdy neopustíme, ale pustit se do sebe umíme pěkně☺

Máte radši koncerty v klubech, nebo venkovní na fesťácích?
Petr: Na tuhle otázku odpovím trochu otřepanou floskulí. Člověk chce vždy to, co v tu chvíli nemá, tzn. když jedeš fesťáky, těšíš se do klubů a naopak. Každý hraní má svoje a oboje je super.
Pavel: Klub s gaučem v backstagi a léto se sluníčkem a s kelímkáčem v ruce… Miluju.

Letos máte 25 let od založení. Chystáte nějaké oslavy?
Petr: Když jsme měli slavit 20 let velkým koncertem ve Fóru Karlín, z důvodů pandemie jsme místo dvacítky slavili třiadvacet. Proto už raději nic neplánujeme. 25 let oslavíme tak, jak kapela má – hraním.
Pavel: Je to těžký, brácha to tak nějak řekl celý… já slavím pořád.

Pořádáte tzv. kapelní soustředění. Víte ještě o jiných skupinách, které by dělaly něco podobnýho?
Petr: Léta jsme jezdili na soustředění do Doubice. Vesnička uprostřed lesů na Rumbursku je mezi kapelami poměrně známá. Stejný model,
tedy pobýt pár dní, nazkoušet nový písničky a nakonec zahrát koncert, tam jeli kdysi třeba Nightwork a další. Za svoji si Doubici vybral na stáří i Karel Gott. Poslední roky jsme si hodně oblíbili Josefův Důl. Jak v Doubici, tak v Josefáči jsme poznali super lidi a vypili spoustu piv.
Pavel: Máme dvě oblíbený místa. Doubici (Fabrika) a Josefův Důl (Penzion u Lípy). Obě mají něco do sebe… Jen bych místo Nightwork řekl třeba Noisetrap. Tímto zdravím Domču Slonimovou do Doubice a Páju a Léňu do Josefáče. A děkujeme za všechny zkoušky, kalby a probdělý noci.

Pozvete Uličníky na Majáles?
Petr: Neseď doma a pojď ven☺
Pavel: Hej kámo, znáš to, nejlepší párty je vždycky ta, na který nejsi. To nechceš riskovat. Tak se uvidíme☺

Autor rozhovoru: Johny Mistr (Uličník) / foto: www.udg.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU