Neděle, 28 dubna, 2024
21.7 C
Ústí nad Labem
DomůPartneřiMondi ŠtětíMondi Štětí a Jakub Vágner zachraňují karase obecného

Mondi Štětí a Jakub Vágner zachraňují karase obecného

Štětí – Kdysi hojného karase obecného, kaprovitou rybku o velikosti 10 až 30 centimetrů, už ve volné přírodě potkáte jen vzácně. Mondi Štětí, největší papírna v České republice, společně s Jakubem Vágnerem, známým sportovním rybářem a cestovatelem, se snaží, aby se tato krásná ryba vrátila do našich vod v hojnějších počtech.

Během příštích dvou let Jakub Vágner a tým odborníků vychová a v roce 2025 do volných vod vypustí generaci karase obecného. Do té doby budou obě strany pracovat na osvětě českých rybářů, dětí i veřejnosti, abychom karase obecného v české přírodě zachovali.

Ochrana vodních zdrojů a biodiverzity patří k jednomu z pilířů akčního plánu společnosti Mondi MAP2030. Nejenže se daří pracovat na udržitelnějších obalech a snížení spotřeby energií, velkou pozornost věnuje společnost i vodě. Minulý rok firma snížila spotřebu vody při výrobě tuny produktů o 10 procent, vodu recykluje. Provozuje a stále vylepšuje čistírnu odpadních vod, jejíž kapacita dostačuje i na zajištění služeb pro město Štětí. „Voda je v papírenství nesmírně důležitým zdrojem, proto se musíme o její kvalitu starat. Ochrana vod a vodní biodiverzity jsou proto jedním z cílů ochrany klimatu v akčním plánu MAP2030. Tak velkých cílů ale nelze dosáhnout bez partnerů, proto jsme se rozhodli spojit síly s Jakubem Vágnerem. Zejména je nám sympatická myšlenka Chyť a pusť, která respektuje rovnováhu mezi řekou a lidmi,“ vysvětluje důvody kampaně ředitel divize Kraft Paper společnosti Mondi Roman Senecký.

V rybnících, které Jakub Vágner se svým týmem spravuje, zajistí generační hejno karase obecného a jeho odchov až do dospělosti. Karase pak vypustí v roce 2025 do volné přírody na předem vytipovaných místech. Jakub Vágner se zároveň postará o osvětu mezi rybáři, aby když se jim podaří karase chytit, aby mu opět dali volnost. „Cílem je vytvořit v následujících letech dostatečné množství lokalit pro karase obecného, aby se mohl bezpečně rozmnožovat a rozšiřovat na původních místech,“ doplňuje Jakub Vágner

Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU