Sobota, 27 dubna, 2024
20.4 C
Ústí nad Labem
DomůPartneřiMondi ŠtětíMonumentální stavba ve Žďáru nad Sázavou – v hlavní roli vlnitá lepenka

Monumentální stavba ve Žďáru nad Sázavou – v hlavní roli vlnitá lepenka

Štětí – Stovky dobrovolníků a více než dva tisíce krabic z vlnité lepenky z českobudějovického závodu Mondi Bupak bylo třeba na víkendový happening na zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Na úpatí Zelené hory, na dohled od poutního kostela sv. Jana Nepomuckého, vznikala po celý týden pod vedením francouzského abstraktního umělce Oliviera Grossetête monumentální stavba inspirovaná dílem geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho. Partnerem akce a dodavatelem materiálu byla papírenská společnost Mondi, která se zároveň postará o recyklaci použité vlnité lepenky ve svém závodě ve Štětí.

Stavba začala vznikat o víkendu 17.-18. června, zapojily se děti, lidé z regionu, pomocnou ruku podali i turisté a zaměstnanci Mondi Štětí, kteří mohli vidět vlastní produkt v novém světle. Dvě tisícovky krabic bylo třeba poskládat a slepit podle návrhu architekta Oliviera Grossetête, který dopředu poslal do Mondi Bupak technické specifikace. „Bez speciálně vyrobeného materiálu nelze postavit odolnou stavbu. Lepenka musí mít vertikální lepení, jinak je stavba nestabilní. Když jsem dělal projekt v Koreji, musel jsem změnit celý plán, protože nám dodali krabice s horizontálním uspořádáním lepení papíru. Tehdy jsem zjistil, jak důležitá je technická příprava a specifikace pro výrobce krabic,“ vysvětluje Grossetête, který v Česku realizuje svůj projekt vůbec poprvé.

„V Mondi Bupak jsme hrdí, že můžeme podpořit takovouto akci a ukázat tak na další netradiční možnosti využití vlnité lepenky,“ dodává Kay-Manuel Stoss, generální ředitel Mondi Bupak.

V sobotu 24. června tým Oliviera Grossetête s pomocí pěti stovek dobrovolníků, místních, turistů, dětí i seniorů stavbu sestavil a postupně i vyzdvihl. A zatímco v sobotu se museli řídit instrukcemi, v neděli dostali všichni (a hlavně děti) příležitost si zařádit. Monument bylo třeba strhnout, krabice rozdělit a použitý materiál sešlapat, aby mohl být převezen k recyklaci v Mondi Štětí, největší české papírně, kterou najdete na severu Čech.

Krabice nyní směřují na rozvláknění a po třídění a oddělení od plastové lepicí pásky (která se recykluje po své vlastní plastové ose) poputují do stroje PS1, kde se kombinuje čerstvé vlákno ze dřeva s tím ze sběrového papíru. „Umíme vyrobit papír až ze 100% recyklátu, z takového materiálu se vyrábějí například papírové nákupní tašky. Takže je možné, že až příště odejdete z obchodu s taškou z papíru, bude to papír z tohoto uměleckého happeningu,“ doplňuje Jindřich Krejčí z evropské centrály skupiny Mondi, který se spolu s ostatními dobrovolníky nezvyklého happeningu účastnil.

Víkendovou akcí to tedy pro Mondi nekončí. Pro papírenskou firmu je důležité, že materiál bude mít další využití, dodává Jindřich Krejčí. „Návštěvníci možná vidí pouhé krabice, ve kterých dostávají zboží z obchodu, Olivier Grossetête má vizi dalších monumentů, pro nás v Mondi je to však surovina, ze které mohou být znovu třeba lepenkové krabice. Takto se v Mondi Štětí recykluje čtvrtina všeho sběrového papíru, který se v Česku zpracovává.“

Skupina Mondi investuje do inovací, které vedou k obalům, které recyklovatelné jsou. Z papíru už můžete vidět obaly na těstoviny, saláty, dětské pleny nebo kávové kapsle. Recyklovatelných je už více než 80 procent sortimentu celé skupiny Mondi.

O stavbě

Monumentální stavba je inspirována genialitou díla architekta Jana Blažeje Santiniho, od jehož úmrtí uplynulo 300 let. Chceme oslavit Santiniho vizionářství a neobvyklý přístup k tvorbě. Abstraktní umělec Olivier Grossetête žije v Marseille, své participativní monumentální konstrukce ale tvoří po celém světě. Kromě domovské Francie v posledním roce stavěl podobná díla v marocké Casablance, německém Erlangenu nebo nizozemském Alkmaaru. V České republice je poprvé. Konstrukce z lepenky a pásky vznikají bez jeřábů nebo strojů, pouze s využitím lidské energie.

Autor: Milena Hucanová

Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU