Úterý, 21 května, 2024
22.6 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ N. L.: Týden knihoven v Knihovně Ústeckého kraje

ÚSTÍ N. L.: Týden knihoven v Knihovně Ústeckého kraje

První říjnový týden bude v Knihovně Ústeckého kraje již tradičně patřit kampani Týden knihoven, kterou od roku 1996 pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků a která má za úkol mimo jiné upozornit na široké aktivity, jimiž knihovny v současnosti žijí. V ústecké knihovně tak dojde na literaturu, poezii, hudbu, ale i deskové hry, konverzaci v italštině nebo předávání ceny Knihovník Ústeckého kraje a ocenění DRAK. 

Šest dní se sedmi akcemi, tak vstoupí Knihovna Ústeckého kraje do měsíce října. Týden knihoven otevře v pondělí 2. října literární kvíz lákající na vědomostní soutěž týmů ve stylu v současnosti velmi oblíbených pub kvízů. V úterý se v Dětském oddělení uskuteční kreativní dílna “Nerušit, tvořím!”, na které si dětští návštěvníci budou moci vyrobit svou vlastní papírovou knihovnu. Večer pak knihovna slavnostně pokřtí svou novou publikaci Bájná knihovna, jež představí bájné a nadpřirozené bytosti, které se podle pověstí a legend proháněly nebo prohání Ústeckým krajem. V rámci večera se také rozdají knihovnické ceny. Mezi nominovanými na Knihovníka Ústeckého kraje jsou letos knihovnice z Obecní knihovny Novosedlice, Místní knihovny Křesín, Místní knihovny Lenešice a Místní knihovny Blšany. Ocenění DRAK alias “Drsný/drsná aktivní knihovník/knihovnice” je poté určeno kreativním a aktivním knihovníkům či knihovnicím se zásluhami či mimořádným přínosem knihovnickému oboru. 

Ve středu 4. října knihovní kavárna Café Maryša přivítá mladé, ale již úspěšné současné básníky Alžbětu Stančákovou a Šimona Leitgeba, dva držitele prestižní Ceny Jiřího Ortena. Stančáková v Ústí představí verše ze sbírky Чачак (Čačak), za kterou byla letos nominována na Magnesii Literu. Šimon Leitgeb poté bude číst nejen ze své poslední sbírky Betonová pláž, ale možná i z jejího nového, právě vznikajícího následovatele. O den později klavírista a pořadatel Michal Mašek přivítá svého dalšího hosta v rámci populárního a dva týdny předem vyprodaného večera Hudební setkání. Bude jím houslový virtuos Jiří Vodička, který vystupoval s mnoha předními českými orchestry, včetně Janáčkovy filharmonie Ostrava, a za své hudební umění obdržel národní ocenění. 

O víkendu, konkrétně v sobotu 7. října, se poté uskuteční první neformální setkání zájemců o konverzace v italštině, kde si fanoušci jazyka Apeninského poloostrova budou moci procvičit jak slovní zásobu, tak i své konverzační schopnosti. Pro hravěji založené návštěvníky se bude ve Vědecké části knihovny konat oblíbená Herní sobota, jež nabídne možnost zahrát si jak novinky ze světa deskových her, tak i osvědčené klasiky. 

I pro zbytek měsíce knihovna připravila svým návštěvníkům řadu akcí. Vrátí se oblíbené Listování, na besedu přijede spisovatel Vlastimil Vondruška, cestovatelská beseda posluchače zavede za karnevalem na Kanárské ostrovy, fanoušky RPG deskovek potěší celonoční hraní a v pátek třináctého můžou fanoušci tajemna přijít řešit rébusy a hádanky inspirované dílem Edgara Allana Poea. Také Dětské oddělení přichystalo řadu kreativních akcí a v říjnu dojde i na dvě divadla pro nejmenší. 

Velkou událostí bude také knižní křest nové knížky aforismů Rošťárny a nevoněnky ústeckého spisovatele a dlouholetého předsedy Severočeského klubu spisovatelů Ladislava Mušky, který v září oslavil krásné 95. narozeniny. Při této příležitosti proběhne v úterý 10. října slavnostní večer.

Veškeré informace k akcím, programu i důležitým novinkám najdete na webu knihovny. 

Text: Jiří Poživil, Oddělení komunikace Knihovny Ústeckého kraje

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU