Pondělí, 20 května, 2024
19.1 C
Ústí nad Labem
DomůPartneřiKnihovna Ústeckého krajeÚSTÍ N. L.: Nová publikace knihovny představuje bájné bytosti Ústeckého kraje

ÚSTÍ N. L.: Nová publikace knihovny představuje bájné bytosti Ústeckého kraje

Knihovna Ústeckého kraje vydala novou knihu, která čtenáře seznámí s bájnými bytostmi a strašidly z pohádek a pověstí našeho regionu. Publikaci, jejímž kmotrem se stal rektor ústecké univerzity Jaroslav Koutský, je možné zakoupit u registračních pultů krajské knihovny za cenu 499 Kč.

Knihovna Ústeckého kraje v prvním říjnovém týdnu vydala novou knižní publikaci pojmenovanou Bájná knihovna. Jak již napovídá název, kniha čtenáře zavede do tajemného světa bájí, pověstí a pohádek, v nichž se prolíná minulost a přítomnost s fantazií a skutečnými historickými příběhy. Hlavním cílem autorů, kteří při tvorbě knihy čerpali výhradně z fondu krajské knihovny, bylo představit některé pověsti a pohádky našeho regionu. Součástí publikace jsou zároveň i tři vítězné příběhy z literární soutěže, která v knihovně probíhala na začátku letošního roku, a dva autorské příběhy zaměstnanců Knihovny Ústeckého kraje. Zmiňovaná literární soutěž byla velice úspěšná, neboť se během krátkého časového období sešlo více než třicet originálních povídek. Knihovna se proto rozhodla v knize nepublikované příběhy postupně zveřejňovat na svém blogu a na sociálních sítích.

„Největší podíl na vzniku naší nové publikace mají její editorka Kateřina Benešová, jež knihu sestavila a je autorkou úvodních textů a grafik Václav Školoud, díky němuž kniha získala své originální a atraktivní vizuální zpracování,“ říká ředitelka Knihovny Ústeckého kraje Jana Linhartová.

Slavnostní křest nové knihy se uskutečnil v úterý 3. října v reprezentativních prostorách zrekonstruované vily továrníka Carla Hermanna Wolfruma, v níž sídlí část Knihovny Ústeckého kraje. Kromě samotných autorů se křtu zúčastnili i náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák a předseda Výboru pro kulturu a památkovou péči Vlastimil Skála. Kmotrem nové knihy se stal rektor ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Jaroslav Koutský.

Publikaci Bájná knihovna je v současné době možné za cenu 499 Kč zakoupit u registračních pultů ve Vědecké a Lidové části krajské knihovny.

Text: Jan Černecký, Oddělení komunikace Knihovny Ústeckého kraje

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU