Čtvrtek, 16 května, 2024
15.1 C
Ústí nad Labem
DomůPartneřiKnihovna Ústeckého krajeÚSTÍ N. L.: Knihovna Ústeckého kraje láká na pestrý listopadový program

ÚSTÍ N. L.: Knihovna Ústeckého kraje láká na pestrý listopadový program

Téměř dvě desítky akcí nabídne v listopadu svým čtenářům a návštěvníkům Knihovna Ústeckého kraje. Mezi nimi nebude chybět oblíbený a pravidelně divácky naplněný cyklus Listování, výstava u příležitosti sta let rozhlasu, přednáška o kuchyni první republiky nebo čtení spisovatelky Jakuby Katalpy, které proběhne v rámci 25. ročníku Dnů české a německé kultury. 

Ve spolupráci s rozhlasovou stanicí Český rozhlas Sever přichystala knihovna na celý listopad výstavu „Sto let je jen začátek – Český rozhlas 1923–2023“, která vznikla při příležitosti stého výročí pravidelného rozhlasového vysílání. Mezi historickými exponáty výrobní, přenosové a vysílací techniky budou znít i příběhy připomínající bohaté století kvalitního rozhlasového programu a představí se zde významné události spojené s Českým, respektive s Československým rozhlasem a osobnosti, které za ním stály. Výstava bude k vidění ve Vědecké části knihovny (Velká Hradební 49). 

Ve spolupráci s organizací Collegium Bohemicum se uskuteční tři akce přeshraničního festivalu Dny české a německé kultury, který letos slaví 25 let existence. V rámci Noci s Kafkou (3. listopadu) si čtenáři mohou přinést a veřejně přečíst svůj oblíbený úryvek z Kafkova díla. Herec Jiří Černý poté bude číst z Kafkovy korespondence s Milenou Jesenskou. V sobotu 4. listopadu se na přednáškovém sále knihovny uskuteční prezentace dokumentárního komiksu Odsunuté děti, v kterém je prostřednictvím rozhovorů s pamětníky zachyceno, jak tehdejší poválečný odsun z Československa prožívaly malé děti. Ve čtvrtek 9. listopadu bude spisovatelka Jakuba Katalpa číst ze svých románů Němci a Zuzanin dech. 

Ve středu 8. listopadu se uskuteční přednáška věnovaná dopadům ruské agrese na životní prostředí Ukrajiny. Přednášet bude doc. JUDr. Vojtěch Stejskal, Ph.D., vedoucí katedry práva životního prostředí Právnické fakulty Univerzity Karlovy, který vysvětlí dopady války z pohledu ekologie, mezinárodního práva i environmentální politiky. 

Spisovatelka, kuchařka a zakladatelka projektu Retrovaření Kristina Šemberová v úterý 14. listopadu v rámci své přednášky promluví o tom, co lidé jedli před sto lety, které recepty byly oblíbené a jaké dědictví se pro nás zachovalo do dnešních dnů. 

Netradičně s pohádkou přijede do Ústí cyklus scénických čtení Listování. Herci Pavel Oubram a Věra Hollá představí hravou, bláznivou až nonsensovou knížku Patrika Ouředníka O princi Čekankovi. Představení se uskuteční v neděli 5. listopadu odpoledne, tentokrát ve Wolfrumově čítárně (Velká Hradební 49) ve spolupráci s Café Maryša. Vstupenky jsou v předprodeji v Dětském oddělení knihovny (Winstona Churchilla 3). 

Dále se pak návštěvníci knihovny v listopadu mohou těšit například na oblíbenou tančírnu salsy, workshop linorytu, komiksovou dílnu pro děti nebo na cestovatelskou besedu o Irsku a Skotsku.

Program knihovny: https://www.knihovnauk.cz/akce/

Text: Jiří Poživil, Oddělení komunikace Knihovny Ústeckého kraje

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU