Pátek, 17 května, 2024
13.7 C
Ústí nad Labem
DomůPartneřiKnihovna Ústeckého krajeÚSTÍ N. L.: Knihovna Ústeckého kraje se připojí k Týdnu pro Digitální Česko

ÚSTÍ N. L.: Knihovna Ústeckého kraje se připojí k Týdnu pro Digitální Česko

Budoucnost je digitální. Takové je jedno z hesel kampaně Týden pro Digitální Česko, která se uskuteční v týdnu od 20. do 24. listopadu. Po celé republice proběhnou semináře, přednášky, workshopy, kurzy nebo webináře pro rozvoj digitálních dovedností. Do kampaně se zapojí i Knihovna Ústeckého kraje – akcí pro seniory a přednáškou o umělé inteligenci.

Dopoledne ve středu 22. listopadu proběhne ve Weinmannově vile, kde sídlí Lidová část Knihovny Ústeckého kraje (ulice Winstona Churchilla), Digitální kruháč pro seniory. Akci knihovna pořádá ve spolupráci s nadací Vodafone a projektem Digitální odysea, jehož hlavním cílem je digitální vzdělávání seniorů. V rámci akce se účastníci hravou a zábavnou formou dozvědí například o možnostech e-learningu, vyzkouší si práci s umělou inteligencí v podobě nástroje ChatGPT, seznámí se s možnostmi vzdělávání seniorů prostřednictvím aktivit s dětmi, bude jim prezentována ukázka z testování programů virtuálního města pro seniory a součástí bude také ukázka školení “Jak na chytrý telefon“ od projektu Moudrá Sovička.

O den později se pro změnu ve Wolfrumově vile ve Vědecké části knihovny (Velká Hradební) uskuteční přednáška Mgr. Jakuba Bintera, Ph.D., působícího na Fakultě sociálně ekonomické ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. V rámci přednášky se Binter bude věnovat v současnosti jednomu z nejvýraznějších trendů na poli digitálního pokroku, a to generativní umělé technologii, tedy té, která pomáhá uživatelům tvořit například texty nebo obrázky. Přednáška se zaměří na využití dostupných jazykových modelů pro zkrácení a zjednodušení práce a usnadnění úkolů pomocí předpřipravených a osvědčených postupů. A to včetně praktické aplikace jazykových modelů.

Vstup na obě akce je zdarma. Veškeré informace k doprovodným akcím knihovny naleznete na jejím webu www.knihovnauk.cz.

Text: Jiří Poživil, Oddělení komunikace Knihovny Ústeckého kraje

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU