Sobota, 18 května, 2024
14.1 C
Ústí nad Labem
DomůPartneřiKnihovna Ústeckého krajeÚSTÍ N. L: Den pro dětskou knihu v knihovně nabídne čtení nebo workshopy

ÚSTÍ N. L: Den pro dětskou knihu v knihovně nabídne čtení nebo workshopy

Celodenní akci pro děti i rodiče přichystala na sobotu 25. listopadu Knihovna Ústeckého kraje. Bude věnovaná knihám pro děti. Návštěvníci se mohou těšit na čtení pohádek, setkání s autory knížek pro děti nebo řadu tvůrčích dílen.

Historicky první ročník kampaně Den pro dětskou knihu se zrodil v listopadu 2006 v Městské knihovně Děčín. První společný Den pak proběhl v roce 2007. Od té doby se akce každoročně opakuje a zapojuje se do ní téměř 120 knihoven v České republice. Akce je zaměřena na propagaci dětské knihy i četby.

V ústecké knihovně se bude Den pro dětskou knihu slavit čtením pohádek a řadou tvůrčích workshopů. Děti i rodiče si budou moci například vyrobit záložky, svázat si vlastní knížku nebo se zúčastnit dílny s výrobci autorských papírových deskových her Pipasik. Ta se ponese v duchu knihy Poznávej ptáčky, která za rok 2022 získala prestižní ocenění Zlatá stuha v kategorii literatura faktu pro děti a mládež. Návštěvníci se budou moci také zúčastnit divadelního workshopu nebo tvořivé dílny s ústeckou výtvarnicí Lenkou Procházkovou. Ta bude na Dni pro dětskou knihu také se svým stánkem Ostrov dobré nálady.

Vrcholem programu bude odpoledne od 16 hodin představení netradičního divadla pro děti Ústav úžasu, které vede performativní umělec Jakub Folvarčný. Ústav úžasu má hry založené na interaktivitě a participaci diváka. V Knihovně Ústeckého kraje představí kus Karlova a Jaromírova pohádka, což je tradiční Erbenova “Jabloňová panna”, vyprávěná však atypicky pomocí gramofonových desek a dalšího haraburdí.

Akce se uskuteční od 10 do 17 hodin v Lidové části knihovny (Winstona Churchilla 3). Vstup je zdarma.

Text: Jiří Poživil, Oddělení komunikace Knihovny Ústeckého kraje

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU