Čtvrtek, 2 května, 2024
16.7 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyTiskové zprávyHladiny řek stoupají. Potíže hlásí Karlovarsko, Kadaň i Varnsdorf. Na Litoměřicku staví...

Hladiny řek stoupají. Potíže hlásí Karlovarsko, Kadaň i Varnsdorf. Na Litoměřicku staví protipovodňovou zeď

Český hydrometeorologický ústav aktualizoval výstrahu na povodňové jevy. Nejvyšší (extrémní) stupeň nebezpečí aktuálně platí pro ORP Karlovy Vary a Kadaň, kde se ovšem měla začít situace zlepšovat. Potíže hlásí ve Varnsdorfu, 3. povodňový stupeň čeká i Labe, v Křešicích na Litoměřicku začali stavět protipovodňovou zeď.

V následujících hodinách během pondělí 25. 12. se očekává postupná stabilizace situace na tocích v západní části Čech. Naopak vzestupy nebo kolísaní hladin očekávají hydrometeorologové zejména u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti a Českomoravskou vrchovinu.

3. SPA budou během dnešního dne a zítřka dosaženy na celém toku Sázavy, Labe, dolní Jizery, horním toku Svratky, horním toku Jihlavy, Oslavy a také v povodí Ploučnice.

První zatopené sklepy ve Varnsdorfu, v Křešicích stavěli ochranu na Štědrý den

Mandava ve Varnsdorfu na Štědrý den krátce po poledni opět dosáhla třetího povodňového stupně. Problémy zatím působí spíše voda z polí, která zaplavuje některé sklepy. Hasiči Varnsdorf museli usměrnit vodu například v Bratislavské ulici. Kvůli zatopenému kolejišti momentálně nejezdí ani vlaky. Podle prognóz bude hladina Mandavy ještě stoupat na nějakých cca 150 centimetrů.

Celkem 36 dobrovolných hasičů stavělo na Štědrý den v Křešicích na Litoměřicku protipovodňovou ochranu. Občerstvení pro hasiče zajistila zastupitelka a členka SDH Křešice Renata Cendelínová, obecní úřad zajistil potřebnou agendu. S manipulační technikou hasičům pomáhala místní firma KLOTT LT.

Nejvyšší stupeň nebezpečí bude platný také od 25. 12. 2023 do 10 hodin pro horní tok Moravy, konkrétně pro ORP Králíky, Šumperka, Zábřeh, Mohelnice, Litovel a Olomouc. Více na webových stránkách ČHMÚ https://www.chmi.cz/…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html

Aktuální hydrologické informace a aktualizované hydrologické předpovědi jsou k dispozici na stránkách hlásné a předpovědní povodňové služby https://hydro.chmi.cz

Zdroje: https://www.facebook.com/chmi.cz / https://www.facebook.com/mesto.varnsdorf

Mandava ve Varnsdorfu
V Křešicích stavěli protipovodňovou zeď
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU