Čtvrtek, 9 května, 2024
12.8 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyTiskové zprávy"Chlapce jsme zachránili a nebyl uvazován!" Krajská zdravotní reaguje na článek v...

“Chlapce jsme zachránili a nebyl uvazován!” Krajská zdravotní reaguje na článek v Reflexu

Krajské zdravotní zveřejnila plné znění reakce na text a rozhovor v časopisu Reflex k tématu „Dětský ochránce“

Redakce Reflexu dnes ve svém v tištěném vydání uveřejnila zkrácenou reakci Krajské zdravotní a omluvu za text, který vyšel v jeho druhém lednovém čísle. Níže uveřejňujeme plný text naší reakce, kterou jsme zaslali do redakce.

Ve druhém lednovém čísle časopisu Reflex vyšel text redaktorky Lenky Matouškové uvozený parafrází z rozhovoru s ministrem pro legislativu Michalem Šalamounem („ve mně stále rezonuje medializovaný příběh chlapce, který ležel v děčínské nemocnici opuštěný, uvázaný, kterého biologická matka po porodu opustila a on potom téměř rok cestoval po nemocnicích“). Rozhovor pak vyšel i na webu Reflexu zde: https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/122677/salomoun-na-detskeho-ombudsmana-se-bude-moct-dite-obratit-i-bez-vedomi-rodicu-pomuze-i-u-soudu.html

Ministr v něm „vzpomíná“ na smutný případ dětského pacienta, který před dvěma lety vzbudil pozornost českých médií i veřejnosti. Novorozenec se narodil v děčínské nemocnici Krajské zdravotní ve velmi vážném stavu, který u něj trval následující rok a půl. Proto cestoval po různých nemocničních zařízeních mezi Prahou a Ústeckým krajem. Vedle toho o něj jeho biologická matka nejevila zájem a úřadům trvalo mnoho měsíců, než mu našli pěstounskou rodinu. Tolik na úvod.

Ačkoliv o případu bylo napsáno mnoho nepravd, které silně rezonovaly českou veřejností a jednotlivé nemocnice se k němu v průběhu dvou let opakovaně vyjadřovaly, vyvracely různá nařčení a uváděly výroky na pravou míru, ani jednou nikde a nikdy nezaznělo, že by chlapce v děčínské (nebo ústecké) nemocnici Krajské zdravotní kdokoliv uvazoval! Chlapec také nebyl v našich nemocnicích opuštěný, ale byla mu poskytnuta nejenom zdravotní péče, ale v rámci možností lékařů i sester péče sociální. Krajská zdravotní se ohrazuje proti výše uvedenému výroku pana ministra, který paní redaktorka nijak nezpochybnila a ani neověřila. Je s podivem, že ministr stojící za novelou zákona o veřejném ochránci práv, která reaguje i na tento případ zřízením dětského ombudsmana – a tuto potřebu Krajská zdravotní nijak nezpochybňuje, ba naopak vítá – nemá k případu chlapce základní a ověřené informace, a svými výroky šíří dezinformace a silně tím poškozuje naši děčínskou nemocnici. O to hůř, že i základní kontrola a ověřování informací pak selhala v redakci Reflexu.

Lékaři v děčínské nemocnici v první řadě novorozenci zachránili život. Lékaři ústecké nemocnice, kam byl chlapec v následujících dnech převezen, pak okamžitě informovali místní OSPOD s žádostí o sociální šetření (a to i opakovaně v průběhu hospitalizace v děčínské nemocnici) s ohledem na rodinnou situaci, do které se narodil. Lékaři a sestry obou nemocnic Krajské zdravotní se o něj opakovaně starali a poskytovali mu nejenom nemocniční zdravotní péči, ale v rámci možností i tu „mateřskou“, když se do děčínské nebo ústecké nemocnice dle jeho stavu vracel. Na náklady nemocnice byl chlapec očkován, personál se mu složil na oblečení a hračky, choval ho a mazlil. A to, že k jeho návštěvám nepřipustil v děčínské nemocnici žádné cizí osoby, bylo nutné vzhledem na danou situaci a ochranu života a zdraví malého pacienta a zcela v souladu s platnými právními předpisy. Potvrdila to i ústecká kriminální policie, která péči o chlapce prověřovala a je možné se na ni obrátit pro další informace. Celý případ je pak nezbytné zarámovat do doby, kdy se Česko nacházelo v době nejeskalovanější covidové pandemie, která nemocnice opakovaně uzavírala pro návštěvy i dobrovolnické programy, aby pacienty, a zvláště ty v extrémně vážném stavu, ochránila před přenosem viru.     

To, jak bylo na stránkách Reflexu o případu nyní informováno, se velmi osobně dotýká lékařů a sester naší děčínské nemocnice, kteří chlapci opakovaně zachránili život a poskytli mu od jeho narození tu nejlepší péči, jakou mohli. Krajská zdravotní a její děčínská nemocnice proto požadují uveřejnění této reakce v tištěném vydání Reflexu a požadují od redakce omluvu na stránkách Reflexu za uvedené nepravdivé a nijak neověřené tvrzení jak v článku, tak v rozhovoru. Současně požadují opravu/doplnění formou poznámky do textu na webu, kde je rozhovor s ministrem Šalomounem stále k dispozici. Panu ministrovi pak nabízíme konzultaci s našimi lékaři k tomuto citlivému příběhu, aby měl k dispozici všechny faktické informace a nedocházelo již k dalšímu šíření mylných informací.  

Zdroj: https://www.kzcr.eu/

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU