Pátek, 3 května, 2024
14.6 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyTiskové zprávyDĚČÍNSKO: Svazek obcí nesouhlasí se situací v NP České Švýcarsko. Píše dopis...

DĚČÍNSKO: Svazek obcí nesouhlasí se situací v NP České Švýcarsko. Píše dopis řediteli parku i premiérovi

Ve čtvrtek 4. ledna se na Obecním úřadě Jetřichovice sešli zástupci vznikajícího Svazku obcí v Národním parku České Švýcarsko, aby mimo jiné debatovali o podobě otevřeného dopisu řediteli národního parku k problematice návrhu Zásad péče (2023-2041) o NP ČŠ. Výsledkem jednání je text dopisu, který publikujeme v nezkrácené a neupravené podobě.
Níže následuje výzva Otevřete České Švýcarsko! s otevřeným dopisem premiérovi České republiky Petru Fialovi
. Ústecko24 opět zveřejňuje bez komentáře v podobě, v jaké text dorazil do redakce.

Vážený pane řediteli,
v úterý 21.11.2023 jsme ve Hřensku společně absolvovali rozsáhlé jednání  k vypořádání připomínek k návrhu Zásad péče (2023-2041) o NP ČŠ.

Jako zástupci občanů, představitelé územních samospráv, jsme povinni, a tudíž musíme a chceme hájit zájmy našich občanů. K nim patří samozřejmě i ochrana přírody, ale taková, jejímž cílem je uchovat přírodní hodnoty nikoliv v poškozené krajině pouze zkoumat přírodní procesy.

Zástupci obcí Správu v minulosti několikrát upozorňovali na hrozící požární nebezpečí, na rizika spojená se svévolně realizovanou bezzásahovostí na většině spravovaného území, na neprostupnost atd. Správa NP zákonná ustanovení nedodržuje, lesy jsou zdevastované, řada z nich již neplní ekologické funkce, vším tímto zhoršuje životní prostředí.

Po devastujícím požáru bylo nejvyššími představiteli MŽP, konkrétně i paní ministryní Hubáčkovou opakovaně a veřejně přislíbeno, že dojde k přepracování navrhovaných Zásad péče. To se bohužel dodnes nestalo. Upravené Zásady nám předloženy nebyly.

Proto požadujeme předložení nového návrhu Zásad péče, který bude striktně reflektovat dramatickou proměnu v území po nezvládnuté kůrovcové gradaci a historicky největším lesním požáru v ČR. Tento návrh by měl být transparentně předložen k novému připomínkovacímu řízení nejen nám zástupcům samospráv, ale především všem občanům žijícím v NP ČŠ a jeho blízkém okolí již s ohledem na to, že dokument musí logicky dostát řady důležitých změn.

Po výše uvedeném rozsáhlém požáru, navzdory slibům, nemůžeme akceptovat původní záměr zásad, kde nadále Správa trvá na přírodních procesech na 90% území NP, nectí schválenou zonaci, přesvědčujete nás, že přírodní procesy musí být všude. Protipožární opatření nemají časový rámec. Cestní síť je nyní z podstatné části nefunkční. Neexistuje analýza stavu ekosystémů a stanovení cílů, kterých se má dosáhnout.

V právní úpravě ZOPK v podstatě ani není možné vymáhat odpovědnost správního orgánu. Do dnešního dne nemáme k dispozici návrhy nových právních předpisů v oblasti požární ochrany.

S ohledem na předchozí velmi nestandardní způsob projednání Zonace NP České Švýcarsko nechceme, aby další z důležitých dokumentů Správy NP byl projednán zmatečně, netransparentně a nezohledňoval by nové skutečnosti a stav území.

Požadujeme, aby zde působil aktivní hospodář, který obnoví přirozenou druhovou skladbu a bude o ni aktivně pečovat přinejmenším v zónách soustředěné péče. Bezzásahovost a přirozené procesy jsme připraveni akceptovat, ale jen tam, kde jsou pro ně adekvátní podmínky. Požadujeme, aby ochrana přírody dávala smysl, aby byla podpořena konkrétními parametry a konkrétní odpovědností. Pokud státní správa, potažmo Správa NPČŠ, není schopna přijmout svůj díl odpovědnosti za současný neutěšený stav a budoucí vývoj, pak je existence NP v této podobě z naší strany neakceptovatelná.

Za DSO Obec Jetřichovice Milan Dařina, předseda


Výzva Otevřete České Švýcarsko!

Koncem roku 2023 začala vznikat výzva Otevřete České Švýcarsko!, která bojuje za trvale udržitelný rozvoj nejkrásnějšího národního parku v Česku.

Součástí výzvy je otevřený dopis premiérovi České republiky Petru Fialovi shrnující neutěšenou situaci v Českém Švýcarsku, který má v první vlně 56 signatářů. Je mezi nimi 20 starostů měst a obcí z regionu, ale své podpisy připojili i ostatní zástupci místní samosprávy a podnikatelé nejen z oblasti cestovního ruchu.

Iniciátoři výzvy uvádí hned několik palčivých problémů sužujících oblast, která se více než rok a půl potýká s následky lesního požáru.

K výzvě Otevřete České Švýcarsko! a k otevřenému dopisu premiérovi se může přihlásit každý, kdo souhlasí s jeho obsahem a záleží mu na trvale udržitelném rozvoji regionu Českého Švýcarska. Podrobnosti naleznete na https://otevreteceskesvycarsko.cz/.

Úvodní foto: ilustrační

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU