Sobota, 4 května, 2024
10.9 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceChomutovskoLékaři v chomutovské nemocnici provedli výjimečnou operaci – pacientce nahradili zápěstní kůstku...

Lékaři v chomutovské nemocnici provedli výjimečnou operaci – pacientce nahradili zápěstní kůstku implantátem z 3D tiskárny

Náhrada zápěstní kůstky vyrobená na míru – i tak může vypadat nejmodernější léčba v chirurgii ruky. Operace s využitím nejnovějších technologií byla úspěšně provedena i lékaři v Krajské zdravotní, konkrétně v Centru pro plánovanou chirurgii ruky a nohy chomutovské nemocnice.

Mezi jednu z nemocí zápěstí, při které může v různém rozsahu odumírat jedna ze zápěstních kůstek ruky, patří tzv. avaskulární nekróza Morbus Kienböck. Může se projevovat chronickými bolestmi, ztrátou funkce zápěstí, a tím pádem i omezením funkce celé ruky. Přesná příčina tohoto onemocnění nebyla dosud jednoznačně zjištěna. Mezi možné diskutované důvody se řadí předchozí úraz, vliv růstu, či cévní abnormality.

Doposud nejrozšířenější léčbou tohoto stavu v pokročilém stadiu je tzv. konzervativní léčba fixací a dlouhodobé užívání léků na bolest, avšak pokud není tato základní léčba účinná, přistupuje se i k chirurgickému řešení, na jejímž konci může být až odstranění odumřelé kosti, případně i dalších okolních částí zápěstí. Tento postup do značné míry řeší bolestivost vzniklého stavu, vede však k významným funkčním omezením zápěstí a ruky.

V Centru pro plánovanou chirurgii ruky a nohy chomutovské nemocnice na konci června loňského roku přistoupili při řešení zmíněného onemocnění zápěstí k unikátní operaci, kdy 23leté pacientce s pokročilým postižením zápěstní kůstky, voperovali náhradní kůstku v podobě implantátu, vytištěného z titanového prachu metodou 3D tisku. Jako vzor pro přípravu implantátu posloužila v tomto případě stejná kost pacientky na druhé, zdravé ruce. Po operaci pacientku čekalo několik týdnů fixace sádrovou dlahou, následně ještě dva týdny v ortéze, a poté cykly pravidelné rehabilitace. „Dnes, půl roku po operaci, je pacientka zcela bez bolestí, a došlo u ní k obnově pohybu zápěstí, byť ne v plném rozsahu. Toto zlepšení jí pak dovoluje lépe a bezbolestně vykonávat každodenní aktivity“, shrnuje poznatky z uplatnění této moderní metody, která byla nyní úspěšně aplikována také v Krajské zdravotní, MUDr. Jiří Jurča, Ph.D., primář Ortopedického oddělení Nemocnice Chomutov.

Petra Roubíčková, Tisková mluvčí Krajské zdravotní, a.s.

Zdroj: https://www.kzcr.eu/

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU