Čtvrtek, 9 května, 2024
14.8 C
Ústí nad Labem
DomůPartneřiKnihovna Ústeckého krajeÚSTÍ N. L.: Knihovna Ústeckého kraje zve na filmové večery s dokumenty

ÚSTÍ N. L.: Knihovna Ústeckého kraje zve na filmové večery s dokumenty

Knihovna Ústeckého kraje navázala spolupráci s Institutem dokumentárního filmu, v rámci níž letos začíná s pravidelnými projekcemi filmů z produkce projektu KineDok. V únoru se návštěvníci knihovny mohou těšit na dokumentární experiment Zdola, jenž přibližuje život lidí bez domova v Ústí nad Labem.

Knihovna Ústeckého kraje se v roce 2022 připojila k mezinárodnímu projektu KineDok. Tato alternativní distribuční platforma pro autorské dokumentární filmy v současné době funguje v šesti zemích Evropy a nabízí divákům projekce na nejrůznějších netradičních místech. V České republice KineDok zaštiťuje Institut dokumentárního filmu, s nímž knihovna uzavřela smlouvu o spolupráci, čímž získala přístup ke kompletní nabídce filmů, a stala se tak jedním z projekčních míst.

Projekce dokumentárních filmů z produkce KineDok v Knihovně Ústeckého kraje probíhaly v předchozích dvou letech spíše nárazově, v letošním roce je však knihovna plánuje realizovat pravidelně. Na první pololetí roku je aktuálně naplánována jedna projekce měsíčně. Promítání bude probíhat vždy poslední týden v měsíci ve Vědecké části knihovny na adrese Velká Hradební 49. Vstup na filmové projekce je zcela zdarma.

V lednu bylo v knihovně možné zhlédnout československý snímek Láska pod kapotou, nejbližší další promítání se uskuteční v úterý 27. února, kdy se návštěvníci mohou těšit na český film Zdola. Tento dokumentární experiment představuje osobní výzkum mladého sociálního pracovníka, který se rozhodl strávit týden na ulici v Ústí nad Labem, aby lépe porozuměl realitě svých klientů. Na diváky čeká syrový záznam skryté kamery plný různých sociálních interakcí, především však prudkých změn bezprostředního prožívání hlavního protagonisty.

Text: Jan Černecký, mluvčí Knihovny Ústeckého kraje

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU